Glas Javnosti

Poljoprivrednici i dalje blokiraju puteve širom Nemačke

Svet
Autor: Glas javnosti

U Berlinu, desetine traktora su odjekivala svojim trubama, blokirajući glavnu aveniju koja vodi do Brandenburške kapije, označavajući početak planirane sedmice protesta.

Poljoprivrednici su koristili ove masivne poljoprivredne mašine kako bi blokirali puteve širom Nemačke, izražavajući svoje nezadovoljstvo planovima o postepenom ukidanju subvencija za poljoprivredu, koji su ministri istakli kao potez koji bi krajnja desnica mogla prihvatiti.


Kolone traktora i kamiona, neki s transparentima "Nema piva bez farmera", a drugi s posterima krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), okupile su se u ponedeljak na nemačkim putevima, suočavajući se s temperaturama ispod nule.




U Berlinu, desetine traktora su zablokirale glavnu aveniju koja vodi do Brandenburške kapije, stvarajući ozbiljne saobraćajne smetnje kao deo planirane sedmice protesta. Policija je izvestila o blokadama puteva i veza sa autoputevima na različitim lokacijama širom zemlje, uključujući i granične prelaze sa Francuskom.


Radnici iz različitih sektora širom Nemačke, od transporta do obrazovanja, poslednjih nedelja su se okrenuli industrijskim akcijama. Pregovori o platama su postali gorči zbog slabašnog rasta najveće evropske ekonomije i povećanja cena za domaćinstva.

U sredu, železnički radnici planiraju trodnevni štrajk, tražeći povećanje plata kako bi nadoknadili visoku inflaciju koja traje već nekoliko meseci.

Vicekancelar i ministar ekonomije, Robert Habek iz Zelenih, upozorio je na mogućnost da marginalne grupe iskoriste proteste, navodeći pozive za fantazijama o državnom udaru, formiranje ekstremističkih grupa i otvoreno prikazivanje etničko-nacionalističkih simbola.


Poljoprivrednici tvrde da će ih vladini planovi o ukidanju dve poreske olakšice, koje trenutno čine godišnje uštede od oko 900 miliona evra, izbaciti iz posla.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti



Glas javnosti/U01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR