Glas Javnosti

POLJACI IMAJU PORUKU IZ FRANCUSKE: Sankcije, a možete i da izađete iz EU

Svet
Autor: Glas Javnosti

Francuska je nagovestila da bi mogla Poljskoj da uvede sankcije, uključujući i finansijske, zbog nedavne presude poljskog Ustavnog suda da su pojedini članovi povelje Evropske unije neustavni u toj zemlji.

To je izjavio francuski ministar za evropske poslove Klemen Bone, uz poruku da niko nikoga ne primorava da se pridruži Evropskoj uniji.

„Evropa je suveren, kolektivni izbor. Možete je i napustiti, kao što smo to videli na primeru Bregzita“, kazao je Bone.

Francuski ministar je istovremeno ocenio da ne veruje da Poljska želi da napusti EU.

„Ali verujem da rizikuje, ne poštujući opšta načela“, naveo je Bone.


Bone je istakao da je pre svega neophodno nastaviti politički dijalog.

„Međutim, ukoliko dijalog ne urodi plodom, postoje različite vrste sankcija, uključujući i finansijske“, rekao je Bone za francuske medije.

Prema njegovom mišljenju, na samitu šefova država i vlada Unije, koji počinje danas, neće biti donete konkretne odluke po pitanju Poljske.

„Daćemo poljskom premijeru priliku da razjasni situaciju. On je to učinio u utorak pred Evropskim parlamentom. Nažalost, to nije bilo baš ubedljivo, više mu je kao cilj bila provokacija“, rekao je francuski ministar.


 
Bone je naglasio da bi mogla da se pokrene procedura uvođenja sankcija ukoliko Poljska ne promeni stav u narednih nekoliko meseci.

Podsetimo, nakon odluke poljskog Ustavnog suda 7. oktobra, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da Brisel neće dozvoliti Poljskoj da ugrozi vrednosti EU.

Fon der Lajen je rekla da presuda poljskog Ustavnog suda predstavlja pretnju temeljnim principima Unije.

„Vladavina prava je lepak koji povezuje našu Uniju“, rekla je ona tokom rasprave u Strazburu o vladavini prava u Poljskoj.

(Glas javnosti/Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR