Glas Javnosti

POLJACI BI DA OBUZDAVAJU RUSE: Žele američko nuklearno oružje

Svet
Autor: Glas javnosti

Zamenik premijera Jaroslav Kačinjski izjavio je da je Poljska otvorena za smeštaj američkog nuklearnog oružja

Zamenik premijera Poljske, predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost i odbranu Jaroslav Kačinjski izjavio je u intervjuu za nemački list Velt am zontag da je njegova zemlja spremna da rasporedi nuklearno oružje SAD na svojoj teritoriji.


- Ako bi Amerikanci tražili da u Poljskoj postavimo atomsko oružje, bili bismo otvoreni za to, rekao je on, i dodao da bi takva odluka „značajno povećala mogućnost obuzdavanja Moskve“, prenosi Lenta.ru.

Kačinjski je priznao da trenutno tog pitanja nema na dnevnom redu, ali je moguće da bi se „to uskoro moglo promeniti“. Osim toga, zamenik poljskog premijera pozvao je na stvaranje novog komandnog centra NATO u Poljskoj, odakle bi mogle da se izvode zajedničke operacije.

U zaključku, Kačinjski je naglasio da alijansa treba da uloži više napora u rešavanju situacije u Ukrajini, na primer, da sprovede mirovnu misiju, i da obezbedi oružje, šta aktivno traži predsednik Volodimir Zelenski .

Kačinjski je već 16. marta pozivao na slanje NATO misije ili šire misije u Ukrajinu. Prema njegovom mišljenju, takva misija treba da funkcioniše uz saglasnost Zelenskog i vlade Ukrajine , a takođe treba da bude u stanju da se brani. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR