Glas Javnosti

POLITIČKI OBOJENE ODLUKE NEDOPUSTIVE: Putin o gasnoj krizi u svetu

Svet
Autor: Glas Javnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se praksa evropskih zemalja po pitanju kratkoročnih ugovora za kupovinu gasa pokazala kao pogrešna jer se na taj način ne uzima u obzir celokupna specifičnost gasnog tržišta. On je rekao i da energetsko tržište ne trpi ishitrenost i zbrku budući da se pokazalo da su nepromišljeni potezi doveli do krize u Evropi.

„Kao što je i svima poznato, energetsko tržište ne trpi ishitrenost i zbrku. Nepromišljeni potezi mogu da dovedu do ozbiljnog disbalansa poput ovog koji sada vidimo u Evropi. Trenutno smo svedoci da se u istom trenutku dogodilo nekoliko neprijatnih stvari“, kazao je Putin.

Ruski predsednik je rekao i da je Rusija spremna da doprinese stabilizaciji svetskog energetskog tržišta ali da je to neophodno raditi na komercijalnoj osnovi uzimajući u obzir interese svih učesnika.

„Trenutna situacija na evropskom energetskom tržištu je dokaz da su politički obojene odluke nedopustive u bilo kojoj sferi, tim pre kada je reč o energetici – oblasti od koje direktno zavise kompanije i životni standard miliona građana“, naglasio je.


Dodao je i da je Rusija oduvek bila pouzdan dobavljač gasa za sve korisnike u Evropi i Aziji i strogo poštovala sve ugovorne obaveze.

"Primećujemo svakakve spekulacije na temu transporta gasa preko Ukrajine, međutim, Rusija tim pravcem isporučuje 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin i dodao:

„Želeo bih da naglasim da su naše ugovorne obaveze za isporuke preko ukrajinskog sistema za transport gasa 40 milijardi kubnih metara godišnje. Za devet meseci ove godine 'Gasprom' je povećao isporuke gasa preko transportnog sistema Ukrajine za više od osam odsto. Sa sigurnošću se može reći da ćemo premašiti svoje ugovorne obaveze kada je reč o isporukama gasa preko teritorije Ukrajine“, rekao je ruski lider na sastanku posvećenom razvoju energetike.

Prema njegovim rečima, dodatno povećanje isporuka gasa preko Ukrajine za „Gasprom“ je ekonomski neisplativo jer je skuplje.

„Transport gasa novim sistemima znatno je jeftiniji – oko tri milijarde dolara uštede godišnje za odgovarajuću količinu“, precizirao je Putin.

(Glas javnosti/Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR