Glas Javnosti

POLITIČARU PRED KAMERAMA DALI NAPITAK PA GA OTROVALI: završio u bolnici (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti / OBJEKTIV

Mekormak je i popio više pića nego što je trebalo

Bivši potpredsednik australijske vlade Majkl Mekormak otrovan je tokom diplomatske posete Mikroneziji. Popio je celo tradicionalno piće sakau, koje meštani piju u malim količinama zbog njegovog sedativnog dejstva. Australijski političar je prebačen u bolnicu zbog dehidracije.

„Domaćini su pred nama pravili piće. Iscedili su sok iz korena koji je imao esenciju bibera. Prvih 10 – 15 minuta sam bio dobro, ali sam onda shvatio da nešto nije kako treba. Tada sam pogledao svoju koleginicu, spoljnu ministarku Peni Vong, i glasno rekao da nisam dobro. Oči su mi se zamaglile“, opisao je incident bivši potpredsednik australijske vlade Majkl Mekormak.

Objasnio je da je pio napitak na dušeku jer je želeo da bude poštovan. Međutim, nije znao da bi zbog izuzetno snažnog sedativnog i umirujućeg dejstva trebalo da ga pije postepeno. Takođe, Mekormak je popio više pića nego što je trebalo

Mikronežani imaju naviku da proslede posudu sa pićem među sve učesnike sastanka. Sadržaj pića je tako namenjen nekoliko prisutnih, a ne samo jednoj osobi.

Kako je Mekormaku bilo loše, prisutni su mu doneli vodu i pokušavali da ga rashlade, ali pošto australijskom političaru nije bilo bolje, odveden je u bolnicu. Tamo je lečen od dehidracije i držan je pod nadzorom dok simptomi mučnine nisu nestali



Sada je Mekormak dobro.

Takođe on je za Gardijan rekao da je nakon što je pušten iz bolnice spavao 14 sati.

„Nisam ovako spavao od tinejdžerskog doba“, rekao je australijski političar.

Šta je sakau

U mikronezijskoj mitologiji piće sakau se smatralo poklonom bogova, ali se danas smatra tradicionalnim i ceremonijalnim pićem. Priprema se od korena biljke kafe. Sok dobijen od korena se zatim procedi kroz koru morskog hibiskusa. Zbog sedativnog i umirujućeg dejstva, meštani ga koriste i u ritualne i u medicinske svrhe. Piće se obično služi u ljusci kokosa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR