Glas Javnosti

POKUŠAJ PUČA U NEMAČKOJ: Među ekstremistima i slavni kuvar čija je ćerka u vezi sa poznatim fudbalerom

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačke vlasti saopštile su danas da je potvrđeno hapšenje 23 osobe koje su privedene pod sumnjom da su planirale državni udar, a traži se izručivanje još dvoje pritvorenih u inostranstvu.
Tužioci se saopštili da su se 22 nemačka državljana i jedna Ruskinja pojavili pred saveznim sudom i da će ostati u pritvoru dok se istraga nastavlja.

Pokrenut je postupak izručenja još dvojice koji su pritvoreni u Italiji i Austriji. Ranije ove nedelje je 25 osumnjičenih članova i pristalica desničarske organizacije "Građani Rajha" privedeno tokom racija širom Nemačke.

Uhapšeni se sumnjiče da su hteli da sruše postojeci državni poredak u Nemačkoj, uključujući i metode nasilja kao sredstvo za postizanje cilja.

U međuvremenu, pojavili su se novi detalji o zaveri za rušenje nemačke države.
"Gardijan" prenosi da su među uhapšenima i poznati kuvar, čija ćerka je devojka fudbalera Real Madrida Davida Alabe, kao i bivši policajac koji je bio zadužen za zaštitu jevrejskih zajednica od terorističkih napada.

Kuvar Frank Hepner je uhapšen u hotelu sa pet zvezdica na austrijskom skijalištu Kicbil gde je i radio. Navodno je bio pripadnik komandnog štaba vojnog ogranka ekstremno desničarske grupe Građani Rajha.

Tvrdi se da je bio zadužen za regrutovanje novih pripadnika, nabavku oružja i druge opreme, izgradnju komunikacione i informatičke infrastrukture. Osim toga, smatra se da je bio zadužen da osigura obroke za pripadnike buduće Nove nemačke armije.

On je navodno trebalo da bude i lični kuvar princa Hajnriha XIII, člana manje nemačke plemićke porodice u nemačkoj kojeg su pučisti odabrali za lidera buduće nemačke kneževine.

Prema navodima istražitelja, Hepner je osigurao novac, sredstva za kuvanje, kamper i generator za hitne potrebe. Hapnerova ćerka Šalimar je u vezi sa fudbalerom Alabom, koji je takođe reprezentativac Austrije, i jazedno imaju četvorogodišnjeg sina.

Bivši policajac Majll Frič je uhapšen sa partnerkom Melanie Riter u blizini Hanovera. Ovaj 58-godišnjak je 2020. suspendovan nakon što je prisustvovao protestima onih koji smatraju da koronavirus ne postoji. Bio je kandidat za parlamentarca stranke DieBasis koja je nastala iz pokreta Querdenker. Ovaj pokret negira postojanje koronavirusa. Frič je podneo žalbu na suspenziju o kojoj još nije odlučeno.

Stranka krajnje desnice Alternative für Deutschland (Alternativa za Nemačku) distancirala se od bivše članice Birgit Malsak-Vinkeman, sudije koja je takođe 7. decembra uhapšena u svom domu u zapadnom delu Berlina. Tvrdi se da je ona bila među ključnim osobama koje su planirale državni udar i da je nameravano da ona nakon državnog udara bude ministarka pravde.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR