Glas Javnosti

POJAČANJE VOJSKE U KINI : Raste strah, da li se spremaju za rat?

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina će se fokusirati na pripreme za rat jer je bezbednost zemlje "sve nestabilnija i neizvesnija", izjavio je predsednik Si Đinping.

Peking će sada sveobuhvatno ojačati svoju vojnu obuku i pripremu za svaki rat, rekao je danas Si, prenosi državna televizija CCTV.

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je Si prošlog meseca pozvao na brži vojni razvoj, "samopouzdanje i snagu" u tehnologiji i odbranu interesa Kine u inostranstvu, povećavajući verovatnoću daljeg sukoba.

Sijeva najava da će se Kina usredsrediti na pripremu za rat podstiče bojazan da bi ta nacija mogla da izvrši invaziju na samoupravno ostrvo Tajvan, koje Peking želi da stavi pod potpunu kontrolu.

Kina, koja ima drugu po veličini ekonomiju i vojsku na svetu, više puta je zapretila da će silom aneksirati Tajvan ako bude potrebno prenosi Blic

Prošlog meseca, Komunistička partija Kine dodala je stav svom ustavu o "odlučnom suprotstavljanju i odvraćanju" nezavisnosti Tajvana i odlučnom sprovođenju politike "jedna zemlja, dva sistema", formulu po kojoj planira da upravlja ostrvom u budućnosti.


Ako Kina napadne Tajvan, sukob bi gotovo sigurno u sebe uvukao Sjedinjene Države, koje Tajvanu obezbeđuju odbrambeno oružje i koje su po zakonu obavezne da pretnje ostrvu tretiraju kao stvari od "ozbiljne zabrinutosti", zajedno sa svojim saveznicima iz sporazuma, poput Japana.

SAD su odgovorile na pretnje Kine da će napasti Tajvan najavivši da će rasporediti nuklearne bombardere u Australiji – u pokušaju da "upozore" Kinu na "najgori rat u modernoj istoriji".

Ovi konflikti dolaze nakon što je Kina izvela svoje najveće vojne vežbe oko Tajvana nakon nedavne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Putovanje je razbesnelo Peking, koji je to video kao pokušaj SAD da se meša u unutrašnje stvari Kine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR