Glas Javnosti
posta

PODVIG KANADSKOG HIRURGA: Dronom prevezao pluća za transplataciju (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Kanadski hirurg dr Šaf Kešavdži krajem septembra je uradio je nešto što do sada niko nije. On je između dve bolnice prevezao pluća dronom i to samo nekoliko minuta pre transplantacije.

"Dokazali smo, a to je vrlo važno, da je ovako nešto moguće realizovati", rekao je dr Kešavdži.

On je sa članovima tehničkog tima pune dve godine radio na ovom poduhvatu kako bi let dronom prošao u najboljem redu. Opisao je da je za nešto manje od 10 minuta u gluvo doba noći dron preleteo 1,2 kilometara iznad kanadske metropole, prenoseći pluća za transplantaciju. Dron je poleteo sa krova bolnice Toronto Vestern, a sleteo je na krov Opšte bolnice u Torontu.

Nakon toga, pluća su uspešno presađena 60-godišnjem pacijentu koji je bolovao od plućne fibroze.

Prevoz organa bespilotnom letelicom ostvaren je u posebnom rashladnom kontejneru, "koji održava toplotne parametre organa".

"Mislim da tehnologija dronova ima veliki potencijal i mogla bi da postane standard u zdravstvenoj nezi", izjavio je Mikael Kardinal, potpredsednik Unither Bioelectronics, biotehnološke firme koja je ostvarila let.

Dr Kešavdži je istakao da je njihov sledeći izazov da prilagode postojeću tehnologiju kako bi bila dostupna pacijentima širom sveta.

Pojasnio je i da vremenski uslovi predstavljaju najveće ograničenje za transport organa.

Dosadašnje iskustvo upućuje na to da bi se postojeća tehnologija dronova, koja se u nekim zemljama već koristi za dostavu paketa kupljenih onlajn, zapravo mogla iskoristiti za poboljšanje postojećeg sistema transporta organa i za smanjenje troškova prevoza.

(Glas javnosti/Kurir)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR