Glas Javnosti

PODIVLJALE CENE U NEMAČKOJ: Skuplje gorivo, hrana, stanarine, lož-ulje, frizure

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački Savezni zavod za statistiku pokazao je kako je, osim u sektoru usluga, do poskupljenja došlo i u supermarketima, a potrošačka korpa za kupovinu koja je pre godinu dana koštala 100 evra, sada je gotovo 105 evra.

Kako prenosi Fenix Magazin, usluge frizera poskupele su 3,3 posto u odnosu na prošlu godinu, a restorana 3,7 posto. U supermarketima se takođe može videti poskupljenje, a posebno se to može videti kod vegeterijanaca i vegana gde je povrće poskupelo čak 9,2 posto.

Od povrća se najveće povećanje cena javilo kod paradajza, čija je cena 32,8 posto veća. Jaja su poskupela 13,4 posto, kafa za 6,4 posto, a ulje za 15,2 posto. Zbog eksplozije cena žitarica tost hleb sada košta 10,2 posto više, a smrznuti kolači 7,1 posto više.

Alkohol i duvan s druge strane nisu preterano skuplji, pa se sada plaća 2,4 posto više, prenosi Večernji list.

Ukoliko se odluče za preuređenje stana, Nemci će sada platiti 3,5 posto više za nameštaj, lampe i kućne aparate nego što bi to morali prošle godine.

Dobra vest za Nemce je da su stanarine poskupele tek 1,4 posto, no, zato su troškovi održavanja i popravki porasli 6,1 posto, a gas za 4,4 posto. One koji se greju na lož-ulje dočekalo je ogromno poskupljenje od čak 38,1 posto.

Cene goriva nisu skočile samo u Hrvatskoj pa ga tako Nemci sada plaćaju čak 28,2 posto više nego u istom mesecu prošle godine, a litar benzina često košta i više od dva evra, prenosi pomenuti hrvatski medij.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR