Glas Javnosti

POČEO RAT AZERBEJDŽANA I JERMENIJE! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Azerbejdžan je saopštio da pokreće "antiterorističku" kampanju u spornom regionu Nagorno-Karabaha, pošto su prijavljeni bombaški napadi u regionalnoj prestonici Stepanakertu i na drugim jermenskim pozicijama, a na prvim snimcima iz područja čuju se zvukovi borbe i zavijanje sirena.

"Borbe velikih razmera su upravo počele u Nagorno-Karabahu. Artiljerijski i kamikaza-dronovi su u akciji sa obe strane. Moguće je da pred našim očima počinje još jedan rat između Azerbejdžana i Jermenije", naveo je na mreži “X” (Tviter) nalog “Višegrad24”.

Na snimku iz Stepanakerta se čuje kako trešte upozorenja na bombe i čuju se zvukovi artiljerijske vatre. Na drugom videu iz regiona se navodno vidi kako Azerbejdžan koristi dronove za napad na položaje protivvazdušne odbrane Jermenije.

Artiljerijska vatra, verovatno iz višecevnog raketnog sistema "grad", mogla je da se čuje i na periferiji grada Askerana.



Bombardovanje blokiranog regiona, koji lokalni Jermeni nazivaju Arcah, moglo bi da ponovo otvori krvavi rat iz 2020. u kojem je Azerbejdžan ponovo preuzeo zemlju od lokalnog jermenskog stanovništva usred široko rasprostranjenih optužbi za ratne zločine, piše "Gardijan".

"U okviru mera, visokopreciznim oružjem onesposobljavaju se položaji na liniji fronta i dubina, dugotrajna vatrena mesta formacija oružanih snaga Jermenije, kao i borbena sredstva i vojni objekti", navelo je u saopštenju azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je reklo da se oružje ne koristi protiv civilnih položaja, ali da su napadi očigledno izvođeni u neposrednoj blizini većih gradova i naseljenih centara. Azerbejdžan je saopštio da je pokrenuo napade kako bi proterao borce koje podržava Jermenija iz regiona.



Prethodni rat, koji se završio porazom de fakto države Arcah koju je podržavala vlada Jermenije, trajao je 44 dana i video je da su azerbejdžanske snage zauzele istorijski značajan grad Šušu, koji Jermeni zovu Šuši.

"Višegrad24" je 12. septembra objavio da Azerbejdžan optužuje Jermeniju da je prethodnog dana u dva navrata upotrebila artiljeriju protiv njihovih snaga.

"Azerbejdžanci pomeraju više sistema teškog naoružanja ka granici. Vozila su označili sa naopakim slovom A", navodi se.



Napadi od utorka usledili su nakon krize zbog efikasne blokade koridora Lahin od strane azerbejdžanske vlade i aktivista, što je dovelo do naglašene nestašice namirnica, lekova i drugih dobara u regionu. Veliki delovi Stepanakerta, glavnog grada jermenske enklave, ostali su bez vode i struje.

Ministarstvo odbrane Jermenije je u utorak reklo da je od 14 časova "situacija na granicama Republike Jermenije relativno stabilna".


Glas javnosti/B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR