Glas Javnosti

POČEO JE! NATO alijansa šalje četiri borbene grupe (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Vanredni samit lidera zemalja članica NATO počeo je nešto posle 10 časova u sedištu Alijanse u Briselu, a među 30 lidera je i američki predsednik Džozef Bajden.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je prisutnima da su se okupili u "kritičnom bezbednosnom trenutku" i naglasio da su svi ujedinjeni u osudi "neisprovocirane agresije Kremlja" i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

- Odlučni smo da nastavljamo da namećemo pritisak na Rusiju kako bi došlo do kraja ovog brutalnog rata. Poštujemo hrabrost ukrajinskog naroda i vojske u borbi za slobodu i prava. Prepoznajemo i hrabrost onih u Rusiji koji hrabro govore protiv rata - poručio je Stoltenebreg na početku sastanka Severnoatlantskog saveta.

On je rekao i da će lideri danas razgovarati o daljoj podršci Ukrajini, uključujući i protivavionsko i protivtenkovsko naoruzanje i municiju, kao i o jačanju NATO odbrambenih snaga kako u ovom trenutku tako i za godine koje dolaze.

Uoči sastanka, Stoltenberg je rekao da je glavni zadatak NATO da zaštiti i odbrani sve saveznike. Prvi korak u tome je je uspostavljanje četiri nove borbene grupe u istočnom delu Alijanse - u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Slovačkoj, rekao je on i dodao da je potrebno povećati ulaganja u odbranu.

Velika Britanija i njeni zapadni saveznici pojačaće ekonomski pritisak na Rusiju, i razmatraju da li je moguće uraditi više kako bi se ruski predsednik Vladimir Putin sprečio da pristupi svojim rezervama zlata, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson uoči samita NATO u Briselu.

On je za El-Bi-Si rekao da je Putin već prešao crvenu liniju i da bi trebalo da se pojavi pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu, prenosi Rojters.

- Moramo da uradimo više. I moramo da uradimo više ekonomski. Da li možemo da učinimo više da ga sprečimo da koristi svoje rezerve zlata, na primer, uz njegove novčane rezerve? - upitao je Džonson.

On je ocenio da što se veći pritisak sada izvrši, posebno kada su u pitanju stvari poput zlata, "više ćemo moći da skratimo rat".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR