Glas Javnosti

Počelo suđenje Harviju Vejnstinu, može da dobije dodatnih 100 godina robije

Svet
Autor: Glas javnosti

On je u sudnicu stigao u invalidskim kolicima

Producent Harvi Vajnstin (70) već služi 23-godišnju zatvorsku kaznu u Njujorku nakon što je osuđen za niz seksualnih dela. Sad se suočava s još 11 optužbi, uključujući prisilni seksualni odnos, silovanje i prisilni oralni seks sa ženama u hotelima u Beverli Hilsu i Los Anđelesu između 2004. i 2013.

Bude li osuđen, Vajnstin - koji se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, mogao bi biti osuđen na više od 100 dodatnih godina iza rešetaka.

Vajnstin, koji je u invalidskim kolicima, na sudu se pojavio odeven u tamnoplavo odelo sa svetloplavom kravatom.

Potencijalno dugotrajan izbor porote počeo je u ponedeljak, a nadzire ga sudija Lisa Lenč.


Rasprostranjene optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje protiv Harvija eksplodirale su u oktobru 2017., a njegova presuda u Njujorku 2020. prekretnica je za pokret #MeToo.   

U junu nije uspeo njegov pokušaj da poništi presudu za šest seksualnih kaznenih dela. Takođe su ga posebno optužili britanski tužitelji za nepristojan napad na ženu u Londonu 1996. 

Producenta je za uznemiravanje i napastovanje ukupno optužilo 90 žena, uključujući i Anđelinu Džoli, Gvinet Paltrou i Salmu Hajek.

- Neke od tih žrtava ljudi će prepoznati. Neke od tih žena, videli ste ih u filmovima, neke su u reklamnim kampanjama, neke su uspešne glumice ili modeli - rekao je Verksman, a Page Six.

The Times piše da je jedna od pet tužiteljki - a sve će biti formalno poznate kao "Jane Doe" - Dženifer Sibel Njusom, supruga kalifornijskog guvernera Gavina Njusoma.

- Poput mnogih drugih žena, moju klijentkinju je seksualno napastovao Harvi Vajnstin na navodnom poslovnom sastanku koji se pokazao kaso zamka - rekla je advokatica Elizabet Fogan.

- Ona namerava da svedoči na njegovom suđenju i traži neke mere pravde za žrtve, i u sklopu svog životnog rada na poboljšanju života žena - dodala je.

Sibel Njusom je ranije o Harvijevom ponašanju pisala u eseju objavljenom 2017, ali ne navodeći pojedinosti o navodnim napadima.

Vajnstin kaže da su njegovi seksualni susreti bili sporazumni, a njegov advokat novinarima je rekao da optužbe iz Los Anđelesa "potiču od pre mnogo godina" i ne mogu se "potkrepiti forenzičkim dokazima" niti "verodostojnim svedocima".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR