Glas Javnosti

POČELA PROIZVODNJA S-500 Ruski ubica satelita izašla iz fabrike, a ovo je njegova cena (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Završena su testiranja najnovijeg protivavionskog sistema S-500 zvani "Prometej". Višegodišnja ispitivalja su dokazala neverovatne sposobnosti sistema koji dolazi kao zamena za sistem S-400 zvanim "Trijumf". Proizvodnja je počela. Ruska vazdušno-kosmička vojska dobija prve sisteme za nekoliko meseci, ako već nisu dobili.

Sistem protivvazdušne odbrane S-500 "Prometej" se pravi da uništi rakete i svemirske letelice u orbitama blizu Zemlje, a takođe i da eliminiše hipersonične rakete. Кreće se na točkovima, ali se može prevoziti i vojno-transportnim avionom. To omogućava transport "Prometeja" bilo gde u Rusiji i inostranstvu, gde god treba da se ojača PVO i PRO.

Кoncern "Almaz-Antej" proizvodi S-500, konstruisan da uništi sva postojeća i perspektivna sredstva vazdušno-kosmičkog napada potencijalnog neprijatelja, na svim visina, i svim brzinama. Planirano je da S-500, za koji se očekuje da bude pušten u rad ove godine, zameni PVO sistem "Trijumf".

Životni vek S-400 je predviđen da traje 20 godina, ali teško da će neko otpisati ovo oružje i po isteku roka trajanja. I stranim kupcima ovog oružja se nudi mogućnost modernizacije. Do tada će ruske snage vazdušne i protivraketne odbrane preći na nove sisteme S-500.


Glavna karakteristika S-500 je sposobnost rada u bliskom svemiru. Novi protiv vazdušni raketni sistem može da obara mete ne samo u atmosferi, kao njegov prethodnik, već i u kosmosu. Dakle, uništavanje niskoletećih satelita. Кonstruktor i proizvođač koncerna Almaz-Antej zvanično ne otkriva karakteristike kompleksa S-500, međutim,u javnim publikacijama i nekim stručnim materijalima se spominje visina  dometa od 250 do 300 kilometara. Prema mišljenju analitičara, PVO sistem "Prometej" realno može da gađa ciljeve na visinama do 200 kilometara, što omogućava uništavanje svemirskih letelica u niskoj orbiti. Većina špijunskih satelita se nalazi na tim visinama što znači da su u dometu raketa najnovijeg kompleksa vazdušno-kosmičke odbrane. Po potrebi, svi oni mogu biti onesposobljeni.

Dva tipa raketa

Planirano je da se raketni arsenal "Prometeja" ugradi nekoliko tipova projektila. Protiv aerodinamičkih ciljeva će se koristiti poznate rakete 40N6 kojima je opremljen i S-400. Saopšteno je da će za uništavanje balističkih projektila u vanatmosferskom sektoru biti korišćena raketa 77N6 sa konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama.

Pored toga, S-500 može da obara ciljeve koji lete brzinom od osam do deset kilometara u sekundi. Američki sistemi su sposobni da obaraju ciljeve isključivo na balističkoj putanji. Rakete S-500 su u stanju da presreću i aktivno manevrišuće ciljeve. Američki AFAR„ radar ne vidi dalje od 1.000 kilometara, a S-500 ima dva radara sa garantovanim otkrivanjem bilo kog uljeza na udaljenosti do 2.000 kilometara.

Radijus detekcije vazdušnih ciljeva i balističkih raketa PVO sistema „Prometej“ je 800 kilometara, dok rakete mogu da gađaju vazdušne ciljeve na udaljenosti do 600 kilometara.

Sistemi S-500, "Iskander" i "Tornado" moći će da dopune municiju i kontejnere sa raketama u najnepristupačnijim područjima. Za te svrhe su napravljeni univerzalni tegljači za transport teških raketa dugog dometa. Stručnjaci napominju da će univerzalni tegljači povećati borbenu sposobnost jedinica raketnih i protiv vazdušnih snaga.

Novo vozilo je zasnovano na visoko prohodnom više osovinskom tegljaču, koji omogućava transport projektila na najtežim terenima. Pored toga, mašina je opremljena posebnim uređajem za ponovno punjenje kontejnera na mesto već upotrebljenih raketa.

Perspektivni protivvazdušni raketni sistem S-500, za koji se tvrdi da je najbolji sistem PVO na svetu, košta neverovatno skupo. S obzirom na činjenicu da danas samo jedan deo PVO raketnog sistema "Trijumf" košta oko 500 miliona dolara, cena kompleksa "Prometeja" biće 4-5 puta veća. Logično je pretpostaviti da će cena jedne divizije ovog PVO biti oko 2-2,5 milijardi dolara.


Кina je već izjavila da je cena ruskog PVO S-500 izuzetno visoka, i da u poređenju sa S-400 ovaj kompleks ima neznatne prednosti. Izuzetak je samo sposobnost uništavanja balističkih projektila. U tom kontekstu, malo je verovatno da će Кina hteti da kupi najnoviji ruski kompleks S-500.

S druge strane, stručnjaci su uporedili mogućnosti najnovijeg ruskog sistema PVO i američkog sistema protivraketne odbrane THAAD. Sa relativno ograničenim mogućnostima, američki sistem košta skoro 3 milijarde dolara (uključujući i radar). Ruski kompleks S-500 će i dalje biti skoro dva puta jeftiniji. Broj projektila na jednom lanseru u diviziji nije naznačen. Sudeći po fotografijama sa ispitivanja kompleksa, moguće su dve varijante sa 2 ili sa 4 rakete na lanseru.


Eto, ovo su prve informacije o novom visoko naučnom proizvodu. Iz priloženog se jasno vidi da se ratovanje prenosi u kosmos. Broj tenkova i vojnika polako ide u penziju. Male i siromašne zemlje u novoj vojnoj strategiji nema šta da traže. “Luksuzno ratovanje“ koštaće ko "Svetog Petra kajgana". Pa sad, ko voli nek izvoli . To su novi zakoni ratovanja. Surov zakon al` je zakon.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR