Glas Javnosti

Počela Parada pobede u Moskvi, obraćanje Putina (UŽIVO VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je počela 75. po redu Parada pobede, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predstavnici delegacija iz brojnih zemalja sveta.

Crvenim trgom maršira 15.000 vojnika, među kojima su i paradne jedinice iz Srbije, Jermenije, Belorusije, Uzbekistana, Indije…

Na paradi je i rekordan broj vojne tehnike — 234 jedinice, 80 aviona i helikoptera.

Zbog pandemije virusa korona, parada je pomerena sa 9. maja na 24. jun. Datum nije slučajno izabran — upravo na današnji dan održana je prva Parada pobede 1945. godine.

? ПАРАДА ПОБЕДЕ 2020. ? У Москви се одржава Парада победе у част 75. годишњице од завршетка Другог светског рата ? https://sptnkne.ws/CMKd ?

Posted by Sputnik Србијa on Уторак, 23. јун 2020.
 

Na paradi će biti prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme, a u pokaznim vežbama avijacije učestvovaće i 75 aviona. Prvi put će učestvovati svi modeli ruskih tenkova, a čast da predvodi prolaz mehanizovane kolone dobio je legendarni T-34-85, a Crvenim trgom proći će ceo bataljon – 31 jedinica.

Prvi put će na paradi biti predstavljen raketni kompleks „Bal“ koji je u stanju da pogodi ciljeve na rastojanju od 120 kilometara sa raketom H-35 i na rastojanju od 260 kilometara sa raketom H-35U.

Ovogodišnja parada nije održana tradicionalno u maju zbog pandemije koronavirusa. Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem aprila bio doneo odluku o odlaganju vojne parade, a naknadno je odlučeno da bude održana na današnji dan, kada je održana i prva Parada pobede u Moskvi pre 75 godina, koju su na Crvenom trgu ispred Kremlja predvodili maršali Žukov i Rokosovski.

Posetioci će moći da vide više od 20 novih modela vojne opreme, uključujući avione SU-57 i MIG-31K. Moskovskim Crvenim trgom prodefilovaće i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, naše najstarije jedinice.

Kako je najavljeno, na paradi će učestvovati oko 14 hiljada ljudi, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je ranije da je Rusija pozvala vojnike iz 19 zemalja da učestvuju u defileu na Crvenom trgu.

Paradu obezbeđuje više od 6.000 policajaca.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR