Glas Javnosti

PLJUŠTE OSTAVKE U UKRAJINI: Otišao i šef kabineta Zelenskog, predsednik zabranio izlazak iz zemlje pojedinim funkcionerima

Svet
Autor: Glas javnosti/RT Balkan

U Ukrajini se očekuju kadrovske odluke u vezi sa nekoliko zvaničnika na različitim nivoima vlasti i u snagama bezbednosti, najavio je predsednik te države Volodomir Zelenski na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

Prvi na tapetu je njegov zamenik šefa kabineta, Kirilo Timošenko, koji je danas saopštio da je podneo ostavku.

On je, kako je napisao na Telegramu, zatražio od šefa države Vladimira Zelenskog da ga oslobodi dužnosti, preneo je Rojters.

"Zahvaljujem predsedniku Ukrajine Volodomiru Zelenskom na poverenju i prilici da činim dobra dela svaki dan i svakog minuta", napisao je Timošenko.



Prema izvorima ukrajinske Pravde, njegovo mesto bi mogao da zauzme načelnik Kijevske vojne oblasne uprave Oleksij Kuleba.

Ostavku će uskoro podneti načelnici Sumske, Dnjepropetrovske, Zaporožske i Hersonske vojne oblasne uprave, piše ukrajinski list.

Tužilac otpušten zbog odmora u Španiji

Otpušten je i zamenik generalnog tužioca Aleksij Simonenko zbog odmora u Španiji, piše agencija Unian.

Kako piše agencija, od Simonenka je zatraženo da napiše ostavku.

Zamenik generalnog tužioca napustio je Ukrajinu u decembru 2022. automobilom "mercedes". Simonenko se vratio u domovinu 8. januara. Njegovo putovanje u inostranstvo desilo se pošto je Zelenski visokim zvaničnicima zabranio da putuju van zemlje.

Na zvaničnom sajtu predsednika Ukrajine pojavio se dekret o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, kojom je određenom broju državnih službenika i pripadnika policije Ukrajine zabranjeno da putuju u inostranstvo osim u službene svrhe.

Korupcija, stara ukrajinska boljka 

Predsednik Ukrajine, naime, obećao je da će preduzeti dalje korake protiv korupcije nakon otpuštanja zvaničnika zbog pronevere, naglašavajući da ga fokus na rat neće odvratiti od rešavanja endemskog pitanja u njegovoj zemlji.


Korupcija je mučila Ukrajinu mnogo pre nego što je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu krajem februara. I dok je borba protiv ruske specijalne vojne operacije bila primarni fokus vlade Zelenskog, korupcija je ostala prioritet. Glavni razlog je pošto se u zemlju slilo stotina miliona dolara, kako u oružju, tako i u finansijskoj pomoći. Procenjuje se da će se u kasu tek sliti milijarde dolara namenjenih rekonstrukciji i obnovi zemlje.

"Želim da ovo bude jasno: neće biti povratka na ono što je bilo u prošlosti", rekao je Zelenski.

Tako je zbog sumnje da je proneverio budžetska sredstva uhapšen vršilac dužnosti ministra za infrastrukturu Ukrajine, zamenik šefa resora Vasilij Lozinski.

Njegovo otpuštanje usledilo je nakon što su najviša ukrajinska agencija za borbu protiv korupcije i tužilaštvo za borbu protiv korupcije "razotkrili i zaustavili aktivnosti organizovane kriminalne grupe umešane u proneveru budžetskih sredstava", rekao je Oleksandr Kubrakov, ukrajinski ministar infrastrukture.


Lozinski je priveden dok je primao mito od 400.000 dolara za pomoć u ugovorima o kupovini opreme i mašina. Detektivi su radili na identifikaciji drugih ljudi uključenih u organizaciju, navodi se u saopštenju.

Na udaru kritika zbog korupcije je i ministar odbrane Aleksij Reznikov – jedno od najistaknutijih lica sukoba sa Rusijom.
Istrage u vladi potresle su Ukrajinu tokom vikenda, posebno jer se odnose na dvojac iz najviših krugova.

Obe istrage se odnose na ratno profiterstvo. Slučaj koji je uključivao ministarstvo odbrane odnosio se na kupovinu vojnih obroka po naduvanim cenama, dok je onaj kod ministarstva za infrastrukturu podrazumevao preskupe javne nabavke električnih generatora.

Bivši savetnik Zelenskog se okrenuo

Aleksej Arestovič, donedavni savetnik ukrajinskog predsednika i jedan od njegovih najbližih saradnika koji je podneo ostavku posle izjave da je uzrok uništenja stambene zgrade u Dnjepru akcija ukrajinske protivvazdušne odbrane, sada se okrenuo protiv svog bivšeg šefa.
U svom video obraćanju rekao je da je himna Ukrajine nacionalna katastrofa, a da je Vladimir Zelenski slab čovek.

"Ima dve slabosti a to su sujeta i strah", rekao je on. 


FUNKCIONERIMA ZABRANJEN IZLAZAK IZ ZEMLJE

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se zabranjuje izlazak iz države brojnim zvaničnicima.

Osim toga, najavio je niz kadrovskih promena u aktuelnoj ukrajinskoj vladi. Posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu,

Zelenski je potpisao odluku kojom se državnim službenicima zabranjuju putovanja u inostranstvo na odmor. Osim državnih službenika, ista mera definisana je i za zastupnike u parlamentu i pripadnike policije. "Odluka se odnosi na sve funkcionere centralne vlasti, razne druge nivoe, tužioce i sve one koji treba da rade za državu i u državi.

Ako sada žele da se odmore, odmaraće se van državne službe. Funkcioneri više neće moći da idu u inostranstvo na odmor ili u bilo koju drugu nedržavnu svrhu", rekao je Zelenski.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR