Glas Javnosti

Plaše se zloupotrebe prikupljenih podataka: AMERIKANCI HOĆE DA ZABRANE TIK TOK

Svet
Autor: Glas javnosti

Vođa većine u američkom Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) rekao da zabranu Sjedinjenih Američkih Država za društvenu mrežu TikTok treba razmotriti, uzimajući u obzir da se ova platforma za deljenje video-snimaka nalazi u kineskom vlasništvu.

Grupa zakonodavaca u Senatu nedavno je revidirala zakon kako bi zabranila TikTok u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova zabrana predstavljala bi odgovor na zabrinutost u vezi sa mogućnošću da bi podaci koje platforma prikuplja mogli doći do kineske vlade, piše Bloomberg.

– To je nešto na šta treba obratiti pažnju- rekao je Šumer. 

- Znamo da je TikTok pod kineskim vlasništvom. Postoje neki ljudi u Komitetu za trgovinu koji to sada istražuju. Videćemo gde će izaći – dodao je Šumer.

Slična mera nije izglasana na prošlom Kongresu. Ponovljeni pokušaj će verovatno izazvati protivljenje tehnološkog lobija i dovesti zakonodavce u sukob sa milionima korisnika platforme.

Nedavno je predložen niz zabrana protiv TikTok-a i Šumer, koji je društvenu platformu i ranije kritikovao, nije dao konkretan predlog. Generalni direktor TikTok-a Šou Ci Čev (Shou Zi Chew) pojaviće se pred Komitet za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma 23. marta.

Operativna direktorka društvene mreže TikTok Vanesa Papas (Vanessa Pappas) rekla je na saslušanju u Senatu u septembru da kompanija strogo kontroliše pristup podacima i da oni neće biti dostupni kineskoj vladi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR