Glas Javnosti

PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD: Doživotni zatvor za tinejdžera koga je majka prijavila policiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Tinejdžer, koga je majka prijavila britanskim antiterorističkim vlastima, osuđen je na doživotni zatvor, odnosno bar šest godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada na policajce ili vojnike. U prvom izricanju presude za terorizam u Engleskoj i Velsu prikazanom na televiziji, sudija je pohvalio majku Metjua Kinga (19) što je svoje sumnje u sina iznela u antiterorističkom programu „Prevent“

King se u januaru izjasnio krivim za pripremu terorističkih akata između 22. decembra 2021. i 17. maja 2022. godine.

King koji je radikalne stavove iznosio na internetu tokom pandemije koronavirusa, izrazio je želju da ubije vojno osoblje i rekao da se spremao da upadne u kasarnu britanske vojske u istočnom Londonu. Takođe je izrazio želju da otputuje u Siriju da bi se pridružio takozvanoj Islamskoj državi.


Te njegove želje su bile osujećene kada ga je majka prijavila. Uz to su vlasti o tome bile obaveštene preko antiterorističke telefonske linije pošto je King objavio video na WhatsApp grupi u aprilu 2022.

Sudija Mark Lukraft je tokom izricanja presude u Old Bejliju, centralnom krivičnom sudu u centru Londona, rekao da je utvrdio da je King bio opasan prestupnik sposoban da nanese štetu javnosti, uprkos tvrdnjama njegovog advokata da je optuženi na putu deradikalizacije.

„Jasno je da ste vi razvili ukorenjen islamistički ekstremistički način razmišljanja, ekstremne antizapadne stavove i da ste nameravali da izvršite terorističke akte kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i u inostranstvu“, rekao je sudija Kingu.


King bi mogao da iz zatvora izađe za pet godina jer je u pritvoru već proveo 367 dana, što će se uzeti u obzir i oduzeti od dužine kazne, prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR