Glas Javnosti

PIRAMIDA GUBI SVOJ IZGLED? Snimak razbesneo mnoge (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

U Egiptu je počeo proces restauracije čuvenih piramida, a prvi snimci su izazvali ljutnju kod stručnjaka, ali i laika.

Renoviranje koje podrazumeva da će se pored čuvene sfinge videti piramida "obučena" u granitne blokove, stručnjaci su uporedili sa „ispravljanjem tornja u Pizi“.
Rad na Mikerinovoj odnosno Menkaureovoj piramidi, najmanjoj od tri čuvene piramide na platao u Gizi, prikazan na snimku renoviranja izazvao je kritike na društvenim mrežama, a jedan stručnjak je osudio njegovu „apsurdnost“.

Nasuprot tome, Mostafa Vaziri, šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, nazvao ga je „projektom veka“.


U video snimku objavljenom na Fejsbuku, Vaziri je pokazao radnike kako postavljaju grube i zdepaste granitne blokove na osnovu piramide, koja se nalazi pored sfinge.

Dok radnici iza njega pomeraju i postavljaju blokove, Vaziri gestikulira dok informiše gledaoce o procesu.

Ispod snimka pojedini komentatori su reagovali sa sarkazmom.

"Kada će biti planiran projekat ispravljanja kule u Pizi?" upitao je jedan.

"Zašto ne oblepite tapetama piramide umesto pločicama?", rekao je drugi.

Drugi su ljutito reagovali, poput egiptologa Monike Hane.

"Jedino što je nedostajalo je da se Menkaureovoj piramidi doda jesu pločice! Kada ćemo zaustaviti apsurd u upravljanju egipatskom baštinom?", upitala je ona.

Kako je rekla, "svi međunarodni principi o renoviranju zabranjuju takve intervencije“ i pozvala sve arheologe da se „odmah mobilišu“.

Kada je prvobitno izgrađena, piramida je bila obložena granitom, ali je vremenom izgubila deo tih slojeva. Renoviranje ima za cilj da obnovi originalni stil strukture rekonstrukcijom granitnog sloja.


Radovi će trajati tri godine i biće "poklon Egipta svetu u 21. veku", rekao je Vaziri, koji je na čelu egipatsko-japanske misije zadužene za projekat.

Pitanje očuvanja nasleđa u Egiptu – koji 10 odsto svog bruto domaćeg proizvoda ostvaruje od turizma – često je predmet žestokih debata.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR