Glas Javnosti

PESKOV: Amerika ne treba da brine o našim ratnim brodovima kod Kube

Svet
Autor: Glas javnosti

Razmišljamo o merama koje će nam najviše odgovarati, potvrdio je portparol Kremlja na pitanje kako će Moskva odgovoriti na poslednje američke sankcije.

Ruska Centralna banka je u stanju da obezbedi stabilnost na svim tržištima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući poslednje sankcije koje su SAD juče uvele Moskvi. 

Na pitanje da li Rusija razmišlja o odgovoru na sankcije, Peskov je samo kratko odgovorio: "Razmišljamo o akcijama koje će najbolje služiti našim interesima".

Vašington je, podsetimo, juče na listu sankcija dodao i Moskovsku berzu, Nacionalni klirinški centar, Nacionalni depozitar za poravnanje, Rusku nacionalnu kompaniju za reosiguranje i SOGAZ. 

Rusija je stoga obustavila trgovanje dolarom, evrom i hongkonškim dolarom i prebacila ga na vanberzansko tržište.


Kremlj je danas saopštio da nema razloga da bilo koja zemlja, uključujući Sjedinjene Američke Države, bude zabrinuta zbog prisustva ruskih ratnih brodova na Kubi tokom vežbi.

Peskov je rekao da su takve vežbe uobičajena praksa i da ne treba da postoji strah oko toga da bi Rusija mogla da prebaci vojno osoblje na Kubu ili čak da stvori vojnu bazu na ostrvu, prenosi Rojters.

"To je normalna praksa za sve države, uključujući veliku pomorsku silu kao što je Rusija. Tako da u ovom slučaju ne vidimo razloga za brigu", rekao je Peskov.

Ruski ratni brodovi uplovili su juče u luku glavnog grada Kube, nakon što su i američki i kubanski zvaničnici ocenili da to ne predstavlja bezbednosnu pretnju. Ipak, dolazak ruskih vojnih brodova u Havanu tumači se kao demonstracija sile zvanične Moskve u trenutku porasta međunarodne napetosti zbog rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Kubansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da brodovi nisu nosili nuklearno oružje, što je ponovio i savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, ali je dodao da će Amerika ostati na oprezu.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR