Glas Javnosti

PENTAGON POTVRDIO: Američki vojnici stižu nadomak granica Srbije (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države uskoro će poslati dodatne vojne jedinice u Rumuniju, Poljsku i Nemačku, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

„To premeštanje snaga je privremeno. To je odgovor na aktuelnu situaciju u sferi bezbednosti.

Oni (trupe koje se prebacuju) neće ratovati u Ukrajini. Oni će obezbediti pouzdanu odbranu naših saveznika iz NATO-a“, dodao je Kirbi.

Takođe je istakao da će te snage biti pod komandom SAD, a ne NATO-a.

Portparol Pentagona takođe je saopštio da će 1.000 američkih vojnika u narednim danima biti preraspoređeno u Rumuniju gde se već nalazi 900 vojnika SAD.

„Očekujemo njihovo preraspoređivanje u narednim danima“, precizirao je Kirbi, istakavši da je rukovodstvo Pentagona razgovaralo o toj odluci sa vlastima Rumunije.

Kako su saopštili izvori televizije Si En En, 2.000 američkih vojnika biće raspoređeno u Poljskoj, a još „nekoliko hiljada“ na jugoistočnom krilu NATO-a, uključujući Rumuniju. Očekuje se da će Pentagon uskoro zvanično saopštiti da prebacuje dodatne snage u Evropu.

SAD su stavile 8.500 vojnika u SAD u pojačanu pripravnost u slučaju da se pozovu Snage za reagovanje NATO-a i da su američke snage brzo potrebne. Ali SAD i NATO imaju desetine hiljada drugih trupa koje su već u Evropi koje mogu iskoristiti za bilo kakvo dodatno raspoređivanje u istočnoevropske saveznike; neke od trupa koje će uskoro biti raspoređene već su stacionirane u Evropi, rekli su izvori, dok će druge doći iz onih u SAD koje su već u pojačanoj pripravnosti.

BONUS VIDEO: Zavetni san heroja i prijatelja

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR