Glas Javnosti

PEKING NOVO ŽARIŠTE KORONAVIRUSA: Postavljeni kontrolni punktovi, zatvorene škole

Svet
Autor: Glas javnosti

Ne zna se poreklo novog žarišta korona virusa u Pekingu, izjavili su danas zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije, opisujući tvrdnju da je do nje moglo doći zbog uvoza ili pakovanja lososa.

Nekoliko delova kineske prestonice postavilo je danas bezbednosne kontrolne punktove, zatvorilo škole i zatražilo od ljudi da se testiraju na korona virus, nakon neočekivanog porasta slučajeva povezanog sa najvećom veleprodajnom pijacom u Aziji Sinfadi.

Kineski državni listovi su objavili da je virus otkriven na daskama za sečenje koje se koriste za uvezeni losos u Sinfadi.

Izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije Majk Rajan izjavio je na brifingu da je suzdržan u vezi sa time da bi pakovanje lososa trebalo testirati.

Njegovi komentari u skladu su sa stavovima eksperata koji su ranije danas rekli da riba sama po sebi ne prenosi bolest i da je bilo koja druga veza sa lososom možda rezultat unakrsne kontaminacije.

Rajan je rekao da SZO pažljivo prati žarište, koje zabrinjava jer se pojavilo u velikom gradu poput Pekinga i da je u bliskom kontaktu s kineskim vlastima.

- Kao što smo videli u mnogim zemljama, pojava novih žarišta... uvek zabrinjava - istakao je Rajan.

Prema njegovim rečima, ono što SZO želi da vidi jeste trenutni odgovor vlasti i sveobuhvatni set mera.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR