Glas Javnosti

PEDOFILIJA MEĐU SVEŠTENICIMA KATOLIČKE CRKVE: Samo u FRANCUSKOJ zlostavljano 10.000 DECE, komisija iznela ŠOKANTNE PODATKE!

Svet
Autor: Glas javnosti

Komisija za istraživanje seksualnog zlostavljanja u crkvama (CIASE) saopštila je da je u Francuskoj od 1950. godine u katoličkoj crkvama zlostavljanju bilo izloženo najmanje 10.000 dece.

Žan-Mark Sove, šef nezavisne istraživačke komisije koja istražuje seksualno zlostavljanje dece u Katoličkoj crkvi u Francuskoj, organizovao je konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da je od 1950. godine moglo biti do 10.000 žrtava zlostavljanja. Ove podatke izveštaja čelnik CIASE-a je dobio na osnovu iskaza svedoka i crkvenih arhiva, prenose svetski mediji.

Nakon višestrukih skandala o seksualnom zlostavljanju dece od strane sveštenika Katoličke crkve širom sveta, komisija CIASE je osnovana uz dozvolu Vatikana. U novembru 2018. godine, biskupska konferencija Francuske pristala je da formira komisiju koju trenutno čini 20 ljudi pravne i medicinske struke, ali i akademika.

Foto: PixabayOvaj potez je izazvao mešovite komentare i burne reakcije, kako žrtava zlostavljanja tako i javnosti. Udruženja žrtava, koje su ohrabrile žrtve da govore o tome, pozdravile su odluku o formiranju komisije, ali su mnogi postavili pitanje o spremnosti i sposobnosti francuskog tužilaštva da procesuira sveštenike.

Optužbe protiv sveštenika i viših zvaničnika Katoličke crkve postale su sve češće, a pojedine su dovele i do slučajeva isplate odštete žrtvama zlostavljanja širom sveta. Pojedine su takođe uticale na promene crkvene doktrine.

Podsetićemo, u maju 2019. godine papa Franjo je doneo meru prema kojoj je svako lice u Katoličkoj crkvi dužno da prijavi nadređenima slučaj seksualnog zlostavljanja.

U junu 2019. godine je otvorena specijalna telefonska linija za prijavljivanje zlostavljanja, a u prvih 17 meseci je primljeno oko 6.500 poziva. Članovi komisije prikupili su svedočenja 6.500 osoba, a na konferenciji za novinare navedeni su i podaci o smrtno stradalim i osobama koje nisu želele da govore o seksualnom zlostavljanju koje su pretrpele.

Foto: PixabayŽan-Mark Sove je u junu prošle godine izjavio da se pretpostavlja da je među sveštenicima više od 1.500 pedofila.

- Za nas je veliko pitanje koliko žrtava je istupilo. Da li je to 25, 10, 5% ili manje - rekao je čelnik komisije. 

U njegovom poslednjem izveštaju se navodi kako je, samo u Francuskoj, od 1950. godine više od 10.000 dece bilo žrtva zlostavljanja od strane sveštenika pedofila. Međutim, finalna verzija izveštaja CIASE-a treba biti objavljena u oktobru ove godine.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR