Glas Javnosti

PATRIJARH KIRIL: Zapadna elita razgrađuje hrišćansko nasleđe

Svet
Autor: Glas javnosti

Zapadni svet se tokom poslednjih nekoliko decenija preorijentisao na vrednosti koje nisu u skladu sa hrišćanstvom, zapadna elita vodi politiku razgrađivanja hrišćanskog nasleđa, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

"Sav evropski humanizam je izrastao iz hrišćanskih tradicija. Izvor Evropske unije bili su ljudi čija su hrišćanska verovanja u velikoj meri određivala državnu i političku delatnost. Ali Zapad se izmenio i počeo da pomera u stranu ovaj hrišćanski izvor. Danas zapadna elita razgrađuje hrišćansko nasleđe. Evropski dom sve više liči, ako koristimo izraze izJjevanđelja, na oslikani kovčeg, koji spolja izgleda lepo, dok je unutra pun kostiju i nečistoća“, rekao je patrijarh Kiril u Savetu Federacije.


Takođe je primetio da se zapadni svet tokom nekoliko decenija preorijentisao na vrednosti koje su neprijateljske hrišćanstvu.

"Oni stidljivo izbegavaju pominjanje Hrista u nazivima praznika. Više ne koriste Christmas, već X-mas. Šta je X-mas, ne znam", istakao je on.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve dodao je da Rusija mora iz svega ovoga da izvuče pouku i shvati koliko je važno ostati veran svojim duhovnim tradicijama i vrednostima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR