Glas Javnosti

ПАРИЗ: Емануел Макрон сменио амбасадора Француске у Мађарској, након што је процурео тајни документ у коме подржава Орбана

Svet
Autor: Глас јавности / Н1 / од 02.07.2018.

Француски председник сменио амбасадора те земље у Мађарској Ерика Фурније, након што је у јавности процурео поверљиви меморандум, у ком он подржава Орбана.

У декрету објављеном у службеном гласнику, наводи се да је Паскал Андреани именован за новог амбасадора у Будимпешти, пренео је Ројтерс.

У поверљивом меморандуму, који је датиран на 18. јун и адресиран на канцеларију Емануела Макрона, Фурније је навео да Мађарска представља "модел" за решавање питања миграната, а да су оптужбе за популизам против Орбана "медијске измишљотине".

Бивши амбасадор је, такође, написао да француски медији, оптужујући Мађарску за антисемитизам, покушавају да скрену пажњу са "правог антисемитизма, који долази од "муслимана у Француској и Немачкој".

Упитан за документ, који је објавио сајт који се бави истраживачким новинарством "Медиапарт", Макрон је рекао да не дели ставове амбасадора Фурнијеа и да повредљиви документ не представља званичну политику Француске.

"Да је амбасадор ово рекао јавно, он би био одмах отпуштен", рекао је Макрон у петак на конференцији за медије у Бриселу.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR