Glas Javnosti

PAPRENO! NE DIRAJTE IH, SLEDE RIGOROZNE MERE: Ovo su kazne za ugrožavanje LGBT populacije

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuska je usvojila novi zakon kojim je kriminalizovala takozvanu terapiju preobraćanja, a svima koji prekrše zakon preti novčana kazna do 30.000 evra ili do dve godine zatvora.

Terapija preobraćanja podrazumeva pokušaje da se promeni seksualna orijentacija ili rodni identitet LGBT ljudi, a zakone je u Narodnoj skupštini, donjem domu francuskog Parlamenta, usvojen jednoglasno.

Predsednik Emanuel Makron pohvalio je zakon, napisavši na Tviteru da "nije zločin biti svoj", a propis stupa na snagu u roku od 14 dana, pošto ga potpiše prvi čovek Francuske, prenosi B92.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija su više puta osuđivali primenu terapije konverzije, koja može da podrazumeva grupne sesije, injekcije, električne šokove i čitanje molitvi u pokušaju da se promeni identitet LGBT ljudi, dok je Elizabet Moreno, francuska ministarka za jednakost i različitost osudila ovu metodu naglašavajući da "veoma često ostavlja trajne posledice na telu i umu" onih koji su joj podvrgnuti.

Ko prekrši zakon preti mu novčana kazna do 30.000 evra ili do dve godine u zatvoru, a moguće je da će kazne biti povećane na tri godine, kao i da će Francuska uvesti još jednu novčanu kaznu u iznosu do 45.000 evra, u slučajevima kada je praksa usmerena na maloletnike ili odrasle koje zakon prepoznaje kao pripadnike ranjivih grupa.

Ovaj zakon takođe će otvoriti mnoga vrata za ljude koji su bili podvrgnuti terapiji preobraćanja, pa će tako omogućiti grupama građana da pokrenu pravne procese u ime žrtava.

BONUS VIDEO: Specijalista genetike o ulozi gena i kako ih iskoristiti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR