Glas Javnosti

Papa uvredio pripadnike gej populacije

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedan biskup je rekao za Korijere dela sera da pontifik možda nije bio svestan da je taj izraz uvredljiv.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, je, tokom zatvorenog sastanka generalne skupštine italijanskih biskupa, upotrebio pogrdnu italijansku reč "frociaggine" (peder - prim.aut.) govoreći o gej osobama, pišu italijanski mediji.

Papa (87) navodno je to rekao tokom sastanka iza zatvorenih vrata sa biskupima u Rimu prošle nedelje, gde su navodno razgovarali o tome da li gej muškarci treba da budu primljeni u katoličke bogoslovije, gde se školuju sveštenici.

Tokom diskusije, kada je jedan od biskupa pitao Franju šta treba da uradi, papa je navodno ponovio svoj prigovor na prijem gej muškaraca, rekavši da iako je važno prigrliti sve, vrlo je verovatno da će gej osoba rizikovati da vodi dvostruki život. Zatim je navodno dodao da je već bilo previše "frociaggine".


Mediji su citirali neimenovane biskupe, koji su rekli da je papa taj pogrdni izraz koristio kao "šalu", te da su oni oko njega iznenađeni i zbunjeni navodnim vređanjem.

Jedan biskup je rekao za Korijere dela sera da pontifik možda nije bio svestan da je taj izraz uvredljiv.


U novembru održan je sastanak biskupa tokom kojeg je odlučeno da homoseksualci mogu biti primljeni u bogoslovije, sve dok ne praktikuju svoju seksualnost, ali da je taj potez na kraju zaustavio papa.

Otkada je izabran za papu 2013. godine, Franja je nastojao da usvoji inkluzivniji ton prema LGBTQ+ zajednici u svojim javnim izjavama, na veliki prezir konzervativnih kardinala.

Agencija navodi da Vatikan nije komentarisao pisanje medija o izjavi pape i podseća da je je papa Franja, ubrzo pošto je došao na mesto pape, na pitanje o gej osobama, odgovorio "ko sam ja da sudim".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR