Glas Javnosti

PAPA UPOZORIO : Ukazao na potencijalnu opasnost veštačke inteligencije

Svet
Autor: Glas javnosti

Rimokatolički poglavar papa Franja pozvao je da svet razmiisli o potencijalnim opasnostima od veštačke inteligencije (AI), ukazujući na "remetilačke mogućnosti i ambivalentne učinke" nove tehnologije.

Papa (86), koji je ranije rekao da ne zna da koristi kompjuter, na opasnost od veštačke inteligencije je upozorio u poruci za sledeći Svetski dan mira Katoličke crkve, koji pada na Novu godinu, navodeći da je uobičajeno da Vatikan tu poruku objavljuje unapred.

„Papa podseća na potrebu da budemo budni i da radimo kako se logika nasilja i diskriminacije ne bi ukorenila u proizvodnji i upotrebi takvih uređaja, nauštrb najosetljivijih i najisključenijih“, navodi se u poruci.

Dodaje se da „hitna potreba da se koncept i upotreba veštačke inteligencije usmeri na odgovoran način, kako bi bila u službi čovečanstva, zahteva da se etičko promišljanje proširi na sferu obrazovanja i prava“.

Papa Franja je još 2015. godine rekao da je „katastrofa“ sa tehnologijom, ali je ipak internet, društvene mreže i SMS poruke nazvao „božjim darom“, pod uslovom da se mudro koriste.

Vatikan je 2020. udružio snage sa tehnološkim divovima Majkrosoftom i IBM-om, da bi podstakao etički razvoj veštačke inteligencije i pozvao na regulaciju nametljivih tehnologija kao što je prepoznavanje lica.

Glas javnosti/Rojters

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR