Glas Javnosti

PAPA FRANJA ZAPOČINJE NOVU TRADICIJU: Evo šta će se desiti nakon njegove smrti

Svet
Autor: Glas javnosti

Papa Franja rekao da će započeti nov ritual.

Papa Franja potvrdio je da je "već pripremio" svoju grobnicu u rimskoj bazilici, što je još jedan dokaz njegove želje da raskine sa dugogodišnjom vatikanskom tradicijom. Franjo, koji 17. decembra puni 87 godina, rekao je da će biti položen u bazilici Santa Marija Mađore u rimskoj četvrti Eskilino, gde odlazi da se moli pre i posle putovanja u inostranstvo.


Posetio je više od 100 puta baziliku iz petog veka, gde se moli pred likom Bogorodice i malog Isusa. Krajem prošlog meseca, papa je otkazao svoje putovanje na klimatski samit COP28 u Dubaiju zbog akutnog bronhitisa.


"Počeću novi ritual"

 "Započeću novi ritual", naglasio je papa. Pape se obično sahranjuju u kriptama ispod bazilike Svetog Petra u Vatikanu, piše Guardian. "U najmanju ruku, ovo je još jedan raskid sa dugogodišnjom tradicijom, baš kao i njegova odluka da ne živi u Apostolskoj palati (zvaničnoj papskoj rezidenciji)", rekao je Pedi Egnju, vatikanski reporter.


Papino zdravlje se pogoršalo poslednjih godina
, što ga je primoralo da koristi invalidska kolica i podstaklo spekulacije da bi mogao da se povuče, kao što je to učinio njegov prethodnik Benedikt KSVI. Franjo je podvrgnut operaciji debelog creva 2021. i hospitalizovan je zbog bronhitisa početkom aprila.


U mladosti mu je uklonjen deo plućnog krila

Papa, koji je u martu obeležio 10. godišnjicu svog pontifikata, rekao je u intervjuu da, uprkos zdravstvenim problemima, "nije razmišljao o ostavci". Inače, Franja se žestoko bori sa konzervativnom frakcijom Crkve, koja je nezadovoljna njegovom reakcijom na pitanja kao što su društvena nejednakost, klimatska kriza i izbeglice.


Na pitanje o njegovom zdravlju u intervjuu u septembru, našalio se: "Još sam živ... iako me neki ljudi žele mrtvog". Rođen u porodici italijanskih imigranata, Franji je u ranim dvadesetim godinama odstranjen deo jednog pluća dok se pripremao da postane sveštenik u svojoj rodnoj Argentini. Od maja prošle godine često se viđa u invalidskim kolicima ili sa štapom zbog bolesti kolena. 


Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR