Glas Javnosti

PANDORINI PAPIRI OTKRILI FINANSIJSKE MALVERZACIJE SVETSKIH POLITIČARA: Tajni računi Tonija Blera i Putinova vila u Monaku

Svet
Autor: Glas javnosti

Tajno bogatstvo i poslovanje svetskih lidera, političara i milijardera razotkriveno je u jednom od najvećih istraživanja finansijskih dokumenata koje je objavila najveća istraživačka mreža na svetu Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i tim od 150 medijskih kuća.

Kako izveštava BBC oko 35 sadašnjih i bivših lidera i više od 300 javnih zvaničnika nalaze se u dosijeima ofšor kompanija, nazvanih Pandora Papers.

Izveštaji navode da je kralj Jordana tajno stekao oko 60 miliona evra. Kralj Jordana Abdulah Drugi, pokazuju papiri, kupio je posredstvom tri ofšor kompanije tri vile na obali mora u Malibuu u Kaliforniji. Kupovinu je obavio u godinama nakon Arapskog proleća kada su Jordanci protestovali zbog nezaposlenosti i korupcije.

Oni takođe pokazuju kako su bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva Toni Bler koji je bio vatreni protivnik poreskih muljanja i njegova supruga Šeri uštedeli oko (312.000 funti) 364.000 evra kada su kupili kancelariju u Londonu u julu 2017. za čiju kupovinu nisu platili porez. Naime, par je kupio ofšor firmu koja je bila vlasnik zgrade. Gospođa Bler je rekla da su prodavci insistirali da kupe kuću upravo preko ofšor kompanije. Kako je izjavila moraće da plate porez na kapitalnu dobit ukoliko se jednog dana odluče na prodaju nekretnine.

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe se povezuje sa tajnom imovinom u Monaku kao i češki premijer Andrej Babiš koji nije obelodanio vlasništvo nad offshore investicionom kompanijom koja je korišćena za kupovinu dve vile od 12 miliona funti na jugu Francuske.

BBC  je u zajedničkoj istrazi sa Guardianom i drugim medijskim partnerima imao pristup skoro 12 miliona dokumenata i dosijea iz 14 kompanija za finansijske usluge u zemljama uključujući Britanska Devičanska ostrva, Panamu, Kipar, Ujedinjene Arapske Emirate, Singapur i Švajcarsku. 

Otkrivanje tajnih dokumenata moglo bi da dovede do optužbi za korupciju, pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza na globalnom nivou. Ali jedno od najvećih otkrića je podatak da su su ugledni i bogati ljudi legalno osnivali kompanije za tajnu kupovinu imovine u Velikoj Britaniji.

Dokumenti otkrivaju vlasnike nekih od 95.000 ofšor kompanija koje stoje iza sumnjivih kupovina.

BBC u opširnoj analizi konstatuje da je neuspeh britanske vlade neuvođenje registara vlasnika nekretnina koje su kupljene posredstvom offshore kompanija uprkos obećanjima da će to učiniti, i izražava zabrinutost da bi neki kupci nekretnina na taj način mogli da sakriju pranje novca.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev i njegova porodica, koji su optuženi za pljačku sopstvene zemlje, jedan su od tih primera. Istraga je pokazala da su Alijevi i njihovi bliski saradnici tajno umešani u imovinske poslove u Velikoj Britaniji vredne više od 400 miliona funti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR