Glas Javnosti

'PANDEMIJSKA VLADAVINA' PUTINA: Oštra pravila važe za sve, kontrole su rigoroznije neko ikada, saradnici mesecima ne idu kući

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin od samog starta epidemije korona vurusa živi i radi u posebnim uslovima, jer su preduzete rigorozne mere zaštite koje važe za sve, bez izuzetka.

Kao i veliki broj ljudi u svetu, Putin koristi moderne tehnologije za izvršavanje svojih radnih obaveza, pa tako većinu sastanaka održava onlajn koristeći platformu Zoom.

Od sredine marta u izolaciji

Od kako je sredinom marta pandemija stigla do Rusije Vladimir Putin je praktično u izolaciji. Simbol njegove pandemijske vladavine postale su slike na kojima on, sasvim sam, sedi za masivnim radnim stolom razmera u ništa manje grandioznom kabinetu u svojoj podmoskovskoj rezidenciji Novo Ogorjovo i preko velikog broja ekrana komunicira sa svojim saradnicima uz pomoć Zooma.

Iz Kremlja, u kojem se nalazi mnogo ljudi, otišao je u rezidenciju u Novo Ogorjovu gde je sa njim znatno manje ljudi. Po njegovom dolasku u Novo Ogorjovo, osoblje koje je već tamo bilo - pripadnici službe bezbednosti, domaćice, kuvari i pomoćno osoblje - od marta nije napuštalo taj prostor. Nisu išli svojim kućama i sedmično se kontrolišu, prenosi portal Kliks.

Bez previše kontakta i na distanci u javnosti

Tokom leta ruski predsednik je izlazio u javnost, ali nije imao previše kontakta s ljudima i držao se na distanci. Svi koji su morali da budu s njim u kontaktu prošli su kroz rigorozne kontrole i morali su da imaju testove stare najmanje dva dana. Čak su u crnomorskom predsedničkom sanatorijumu, nedaleko od Sočija, morali da budu u karantinu koji je trajao više od dve sedmice.

Oni koji su morali da napuste Novo Ogorjovo, jer su leti s Putinom išli na neke njegove susrete u Soči ili u drugu dobro čuvanu predsedničku bazu Bočarov Ručej, morali su biti najmanje u dvosedmičnoj, pa čak i u izolaciji koja je trajala mesec dana. Oni koji su u neposrednom kontaktu s njim ne mogu biti u kućnoj izolaciji, već pod nadzorom posebnog lekarskog tima iz Kremlja.

Pravila se primenjuju na sve bez izuzetka

Isto tako svi zaposleni u predsedničkom kabinetu, bez izuzetka, sretali se s njim ili ne, moraju na sedmična testiranja, a kretanje i učestvovanje u javnim ili većim porodičnim okupljanjima im je ograničeno.

Bez najmanje tri dana starog testa niko ne može ni u blizinu Novog Ogorjova, a kamoli na njegovo područje ili da stupi u kontakt s osobljem koje je u kontaktu s Putinom.

Zbog toga je na određeno vreme raspušten i desk kremaljskih novinara, jer ionako ne mogu da snimaju i lično prisustvuju (sem putem videolinka) Putinovim susretima i događanjima na kojima on učestvuje.

Lukašenko morao da pokaže rezultate testa

Od početka pandemije Putin je imao samo dva državna susreta - sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i čelnikom Kirgizije Sooronbajem Žeenekovom, koji su pre sastanka morali da pokažu rezultate testiranja.

Ruski predsednik je prvi put odložio i tradicionalnu "Direktnu liniju" kao godišnji susret sa građanima i novinarima kada satima odgovara na pitanja sugrađana koji mesecima na određene adrese i brojeve postavljaju pitanja.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR