Glas Javnosti

PALA PRVA PRESUDA ZA UPAD U AMERIČKI KONGRES: Evo koliko je kažnjen Trampov pristalica

Svet
Autor: Glas javnosti

Pol Hodžkins osuđen je na osmomesečnu zatvorsku kaznu za učešće u neredima na Kapitol hilu u Vašingtonu 6. Januara odluka je američkog Saveznog suda.

Krivična presuda Hodžkinsu prva za osuda za upad u Kongres SAD, a pored njega još 535 osoba terete za isto delo.

Tridesetosmogodišnji Hodžkins se 2. juna izjasnio krivim po jednom krivičnom delu – ometanja službenog postupka, jer je u Kongresu bilo u toku formalno potvrđivanje izborne pobede Džozefa Bajdena na novembarskim predsedničkim izborima, prenosi Rojters.

Ove godine 6. Januara pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upale su u Kongres podstaknuto tvrdnjama Donalda Trampa da su izbori pokradeni.

od američkog okružnog sudije Rendolfa Mosa Tužilaštvo je tražilo kaznu od 18 meseci zatvora, a sa druge strane, Hodžkinsov advokat, zatražio je da njegov klijent ne bude osuđen na zatvorsku kaznu.

 

Pol Hodžkins je, na saslušanju o određivanju kazne, rekao da se "kaje i žali zbog svojih postupaka", dodavši da je njegovo ponašanje možda ohrabrilo druge da se "upuste u destrukciju".

-Ovo je bila moja glupa odluka i potpunosti prihvatam odgovornost- dodao je Hodžkins, žitelj Tampe koji radi kao operater dizalice za čeličnu kompaniju.

Kako je sudiji rekla tužilac Mona Sedki – Hodžkins je navukao zaštitne naočare pre ulaska u prostorije za senatore i "ponosno pozirao za selfije". Sedki je naglasila da Hodžkins nije uništavao imovinu i da nije nikoga povredio.

Pored Hodžkinsa još 17 ljudi su se izjasnili krivim, a jedino je još Ana Morgan-Lojd iz Indijane prekršajno osuđena na tri godine uslovne kazne.

Pptuženima za nerede 6. januara prete i duže zatvorske kazne od Hodžkinsove.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR