Glas Javnosti

PAKLENI PLAN UKRAJINACA! Čekamo Ruse na Crnom moru sa protivbrodskim raketama

Svet
Autor: Glas javnosti

Ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji i nekadašnji ministar spoljnih poslova te države Vadim Pristajko saopštio je informaciju da će ta država od Britanaca doboti protivbrodske rakete za suprostavljanje ruskoj mornarici na Crnom i Azovskom moru.

Ambasador Pristajko je ovu informaciju dao u intervjuu za Radio Novo vreme.

„Prvi put naše Oružane snage, posebno mornarica, dobiće pravo oružje, rakete, što će nam konačno omogućiti da se suprotstavimo Rusima u Crnom i Azovskom moru“, rekao je on.

Pristajko je podsetio na sporazum koji je ranije potpisan sa Londonom, prema kojem će Ukrajina dobiti zajam od 1,7 milijardi funti na deset godina za izgradnju osam raketnih čamaca, snabdevanje i instaliranje oružja na postojeće brodove, kupovinu dva minolovca od Velike Britanije i stvaranje dve pomorske baze,prenosi Kurir.

Ukrajinci su se do sada  aktivno snabdevali oružjem u Americi. U početku se Vašington ograničavao i nije slao oružje koje je ubojito, ali se situacija promenila 2018. godine kada je Pentagon ipak poslao Ukrajini ubojito oružje – 35 protivtenkovskih raketnih sistema FGM 148 "Džavelin" i 210 raketa uz njih.

Prema američkim uslovima, ti sistemi ne bi trebalo da se koriste direktno na kontakt liniji strana u sukobu i mogu biti uključeni u borbu samo u slučaju "ruske agresije" u punom obimu.

Pored "Džavelina", Pentagon je ukrajinskim Oružanim snagama 2018. godine predao 2.500 uređaja za noćno osmatranje, seriju detektora mina, "Hamere", tri sistema za borbu protiv snajpera, 30 terenskih vozila, dve radiolokacijske stanice i medicinsku opremu vrednu devet miliona dolara.

Podrška Vašingtona je bila približno ista 2019. godine, u ukupnom iznosu od 361 milion dolara, a 2020. godine - 510 miliona dolara. Takođe je poznato da je još jedna serija "Džavelina" isporučena Ukrajini. Pored toga, u septembru je Stejt department odobrio prodaju Kijevu 16 vojnih brodova ukupne vrednosti 600 miliona dolara ali nije izvestio kada će oni biti predati.

BONUS VIDEO: Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile i to je to

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR