Glas Javnosti

PAKAO ZA DIZELAŠE : Od sledeće godine neće biti dozvoljen ulazak u Minhen

Svet
Autor: Glas javnosti

Lokalne i regionalne vlasti Bavarske najavile su radikalan potez u vezi sa saobraćajem u glavnom gradu te pokrajine Minhenu.

Zbog visokog stepena zagađenosti vazduha odlučeno je da se od 1. februara 2023. godine zabrani saobraćaj Euro 4 dizel vozila unutar zaštićene zone.

Ova zona obuhvata skoro ceo centralni Minhen, odnosno područje unutar njegovog čuvenog Mitlererovog prstena, odnosno puta B2R. Po novim pravilima, zona će obuhvatati i taj put.


U slučaju da se situacija sa zagađenjem ne popravi do sledeće jeseni, pravila će biti pooštrena. Posle 1. oktobra 2023. čak i dizel motori proizvedeni po novijem standardu Euro 5 neće smeti da uđu u Minhen, u okviru B2R prstena.

Od zabrane će biti izuzeta samo dostavna vozila i stanovnici sa dizel motorima. Međutim, u slučaju da vazduh ne bude dovoljno pročišćen do aprila 2024. godine, i lokalno stanovništvo će morati da zameni svoje starije dizele nekim "čistijim" vozilima.

Automobili napravljeni po standardu Euro 6 trenutno su izuzeti od najavljenih zabrana. Zabrana vozila standarda evro 4 i 5 pogodila bi njih oko 140.000, koja su sada u proseku na ulicama u okviru "Prstena", a najviše bi se ticalo turista i posetilaca grada, 
prenosi autonet - piše Telegraf

Predviđena kazna za nepoštovanje propisa je 100 evra, plus administrativni troškovi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR