Glas Javnosti

PADAJU BROJKE, ŠTA SADA? Novi soj korone obara zahuktalu proizvodnju

Svet
Autor: Glas javnosti

Omikron udara žestoka na ekonomiju, a Međunarodni monetarni fond planira da smanji svoju prognozu za svetski rast zbog ovog novog soja koronavirusa koji se širi u svetu.

- Novi soj virusa koji može da se širi vrlo brzo može da poljulja poverenje i verovatno ćemo imati reviziju na niže naših projekcija svetskog rasta iz oktobra - rekla je generalna direktorka te institucije Kristalina Georgijeva na konferenciji Rojters Nekst.

MMF je u oktobru već smanjio predivjanja za rast bruto domaćeg proizvoda sveta na 5,9 odsto u odnosu na 6.0 odsto koliko je prognozirao u julu, zbog logističkih problema i neujednačene vakcinacije.

Za iduću godinu MMF je u oktobru prognozirao rast od 4,9 odsto, nepromenjeno u odnosu na juli. Početkom oktobra MMF je već nagovestio da bi svetski rast mogao da bude slabiji nego što je predviđeno zbog još nerešenih zastoja u lancima snabdevanja, što je uticalo na rast inflacije u svetu.

- Čak i pre dolaska ovog novog soja strahovali smo da je oporavak, mada se nastavlja izgubio malo svoj zamah - rekla je danas Georgijeva.

Ona je rekla da je rast dve glavne svetske privrede, SAD i Kine već usperen sojem delta koji se proširio krajem leta i tokom jeseni.

MMF obično u januaru objavljuje reviziju svoje prognoze iz oktobra.

Novi soj koronavirusa omikron prvi put je prijavljen u Južnoj Africi 24. novembra i od tada se pojavio u više desetina zemalja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR