Glas Javnosti

PADA ŠVEDSKA VLADA: U Švedskoj politička kriza zbog ove žene kurdskog porekla

Svet
Autor: Glas javnosti

Švedska se, zbog ultimatuma koji je Turska postavila u vezi sa ulaskom Švedske i Finske u NATO, našla u velikoj političkoj krizi.

Švedska socijaldemokratska premijerka Magdalena Anderson zapretila je da će podneti ostavku ako naredne nedelje u parlamentu bude izglasano nepoverenje ministru pravde Morganu Johansonu. Njegovu ostavku traže desnica, uz obrazloženje da se bezbednosna situacija pogoršala. Istovremeno, u švedskoj politici vlada previranje zbog zahteva Turske, koja ulaskom Švedske u NATO želi da se obračuna sa prokurdskim političkim snagama u toj zemlji, po istom principu kao i u susednoj Finskoj.

Odlučujući glas mogao bi da dođe od Amineh Kakabaveh, švedska poslanica kurdskog porekla koji je izabran na listi Levice, ali je 2019. napustila ovu partiju reformisanih komunista i nastupa samostalno.

Kakabaveh svakako nije saveznik parlamentarne desnice, a u drugim okolnostima bilo bi teško podržati inicijativu za rušenje socijaldemokratskog ministra. Međutim, Kakabaveh je upravo ono što turski predsednik Redžep Tajip Erdogan misli kada kaže da u švedskom parlamentu sede teroristi.

Naime, Kakabaveh se ne samo što se oštro protivi bilo kakvim ustupcima Erdoganovim zahtevima da pristane na ulazak Švedske u NATO, već je blizak PID-u, prokurdskoj partiji koja deluje na severu Sirije, koja se u mladosti borila među Pešmergama.

„U ovom trenutku nemam razloga da podržim zahtev Švedskih demokrata, ali ne znam šta će biti sa ulaskom u NATO. Samo želim da čujem šta se govori na sastancima sa turskim zvaničnicima. glasanje o nepoverenju ministar pravde“, bio je jasan Kakabaveh, pozivajući Švedsku da povuče prijavu za ulazak u NATO.

Kao što je poznato, Erdogan je iskoristio nameru Švedske i Finske da se pridruže Severnoatlantskoj alijansi da blokira proces i dobije određene ustupke od dve nordijske zemlje. Turski predsednik je čak izneo pet konkretnih zahteva Švedskoj, zahtevajući prestanak podrške i finansiranja turskih političkih i paravojnih organizacija i ukidanje švedskog embarga na prodaju oružja Turskoj, koji je uveden pre nekoliko godina.

Nejasna situacija oko toga kako će se završiti priča sa turskim zahtevima koji uslovljavaju ulazak Švedske i Finske u NATO sada se proširila i na priču o opstanku aktuelne švedske vlasti.

Sasvim je jasno da ispunjavanje strateškog cilja nacionalne bezbednosti skoro da garantuje sadašnjem premijeru Andrersonu pad vlade.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR