Glas Javnosti

PACIJENT JE BIO AMERIKANAC: Prvi pacijent kome je dijagnostikovan autizam u svetu umro u 89. godini

Svet
Autor: Glas javnosti

Prvi pacijent na svetu koji je dobio dijagnozu autizma, Amerikanac Donad Triplet, umro je sa 89 godina, javlja je njegova porodica. Donald Triplet, poznat pod imenom Donald T, u naučnoj literaturi dobio je tu dijagnozu 1943. godine, kada je imao 10 godina, kao nosilac neurokognitivnog poremećaja nazvanog „autizam“.

Kao prvi takav slučaj registrovan u medicini taj Amerikanac je odigrao ključnu ulogu u identifikaciji hendikepa, zbog čega je morao da daje brojne intervjue i da bude u dokumentarcu i u knjizi.

Kada je bio dete Donald Triplet nije odgovarao na molbe svojih roditelja, nisu ga interesovala druga deca, ali je bio sposoban da pamti informacije i podatke o raznim temama.


Očajni roditelji napisali su pismo od 22 strane jednom dečjem psihijatru u kome su detaljno izneli ponašanje njihovog sina. To je dokument koji je ostao kao referenca za simptome tih problema.

I pored dijagnoze koja je tada smatrana kao težak hendikep, Donald Triplet je mogao da ide u školu i da radi više od 60 godina u banci u gradiću Forest u saveznoj državi Misisipi.

U 2020. godini jedno od 36 dece dijagnostikovano je kao nosilac autističnih problema u SAD, prema istraživanju Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti, refeberentne ustanove po pitanju javnog zdravlja u SAD, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR