Glas Javnosti

ПА НЕК' СЕ ЧЕШКАЈУ: "Чешка неће примити ниједног мигранта, јер би то био пут ка паклу"

Svet
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 16.07.2018.

Премијер Андреј Бабиш рекао је да Чешка није спремна да прихвати било ког од 450 тражилаца азила који су спасени из брода у Средоземљу.

Италија је одбила да дозволи да на њеним обалама пристану два војна брода која су покупила мигранте док се друге земље ЕУ не договоре како ће поделити терет збрињавања људи спасених у покушају да пређу Средоземље на путу ка Европи.

Бабиш је рекао да би прихватање неког од спасених путника био "пут ка паклу" и да би само мотивисао кријумчаре људима да покушају да превезу још више људи тим опасним путем преко Средоземља.

"Наша земља неће примити ниједног мигранта", рекао је чешки премијер. Он је рекао да бродовима који превозе мигранте треба забранити приступ.

"Морамо помоћи мигрантима у њиховим земљама, ван Европске уније", рекао је Бабиш.

Немачки министар спољних послова Хаикио Мас је у Твитер поруци написао да неспособност света да се сложи око прихватања Јевреја који су бежали од прогона нациста 1938. године имала за резултат постизање споразума о избеглицама после Другог светског рата, који и данас обавезује земље.

Он је рекао да је Женевска конвенција о избеглицама из 1951. године био одговор на тај неспособност договора 1939. године и да је тај договор и даље "обавезујућа мера за нашу човечност".

Мас је ово написао у јеку расправе у еу о томе како да се одговори на масовне миграције из африке и блиског истока.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR