Glas Javnosti

OVO SU ZEMLJE KOJE IMAJU NAJJAČU VOJSKU: Srbija se nalayzi na 56. mestu

Svet
Autor: Glas javnosti

Portala Global fajerpauer objavio je listu najsnažnijih vojski na svetu za 2024. godinu.

Lista portala Global fajerpauer rangira ukupno 145 zemalja i teritorija na osnovu njihove vojne moći, a u obzir su uzeti različiti faktori.


Amerika i dalje ima najjaču vojsku na svetu, dok je Vojska Srbije zabeležila blagi skok u odnosu na prethodne godine i sada se nalazi na 56. mestu, piše u najnovijem izveštaju portala „Global fajerpauer“ za 2024. godinu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić istakao je da su navedeni podaci „irelevantni“.

„Dominacija SAD je konstantna jer ona ima najveću vojsku, najveći budžet, najveće ljudske resurse i oni jedini imaju vojsku koja je u svojim zonama komformnosti usmerena prema čitavom svetu. Amerika ima moć, ali šta vam znači 11 nosećih aviona, ako neki fanatici iz Avganistana odluče da vas svaki dan napadaju“, objasnio je Radić.


Na drugom mestu po vojnoj snazi je Rusija, a na trećem Kina. Slede Indija, Južna Koreja, Velika Britanija, Japan, Turska, Pakistan i Italija. Izrael se nalazi na 17. a Ukrajina na 18. mestu.

On je naveo da se i po pitanju Rusije i njene druge pozicije takođe to vidi.

„Upravo po pitanju pozicije Rusije pokazuje se koliko su ti podaci irelevantni, jer u tom slučaju biste mogli zaključiti da je Ukrajina davno trebalo da izgubi rat, a on se vodi već dve godine“, ukazao je vojni analitičar.


Kada je reč o Srbiji, prema izveštaju naša vojska se nalazi na 56. mestu što je pomak. Iza nje su armija Hrvatske koja se našla na 66. mestu, Albanije čija vojska je na 90. mestu. Na 110. mestu je vojska Severne Makedonije, na 116. je BiH, a Crna Gora je na 129. mestu.

Na rang-listi se nalazi i Kosovo koje zauzima 135. poziciju.

Radić je objasnio da je jako pogrešno upoređivati zemlje bivše Jugoslavije po jačini vojske i tvrditi da prema navedenoj poziciji Srbija ima najjaču vojsku.


„Još iz vremena kada je zvaršen rat u Bosni, Dejtonskim mirom, jedna od stavki je bila i potpisivanje Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja i prema tom mehanizmu uspostavljeni su odnosi između zemalja regiona u pet kategorija naoružanja. Ako ste vi definisali da Srbija ima dva puta više sredstava onda naravno da je dva puta jača u takvom pristupu analizi“, objasnio je.

Međutim, kako je naveo ima i drugih faktora koji na to utiču.

„Kako Srbija može da ima jaču vojsku od Hrvatske koja je članica NATO, to je činjenica koju mi stalno ignorišemo. Oni imaju član pet Vašingtonskog sporazuma kojim se kaže da su oni dužni da brane jedni druge. Zato bilo koja statistika NATO i mi i nije baš ravnopravni odnos“, zaključio je Radić.


Prema izveštaju, Benin, Somalija, Surinam, Moldavija i Butan nalaze se na dnu liste liste.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR