Glas Javnosti

OVO SU BRITANSKI PLAĆENICI OSUĐENI NA SMRT: DNR doneo odluku, Britanija besna ali moguće pomilovanje?

Svet
Autor: Glas javnosti

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je dvojicu državljana Britanije i jednog državljanina Maroka, koji su se borili na strani ukrajinskih militanata, na smrtnu kaznu - smrtnu kaznu, prenela je RIA Novosti.

Prema zakonima DPR-a, biće streljani osuđeni Britanci Ejden Aslin i Šon Piner, kao i Marokanac Sadun Brahim.

Britanac Šon Piner, koji se borio na strani Kijeva u Donbasu, priznat je kao terorista u Velikoj Britaniji izjavio je predsedavajući sudija u ovom slučaju u DNR.

Prethodno je Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio Pinera, još jednog britanskog državljanina i jednog državljanina Maroka koji su se borili na strani ukrajinskih militanata, na smrtnu kaznu. Na odluku mogu da se žale u roku od mesec dana.



-Piner Šon, poreklom iz Velike Britanije, ranije je služio u oružanim snagama ove države. Do nedavno je Piner Šon živeo u gradu Mariupolju zajedno sa svojom suprugom, državljankom Ukrajine. Piner Šon je tražen u UK zbog učešća u neprijateljstvima u Iraku i Siriji i priznat kao terorista u Velikoj Britaniji. S tim u vezi, Piner Šon je došao na teritoriju Ukrajine da učestvuje u neprijateljstvima, rekao je on.

Velika Britanija duboko je zabrinuta zbog smrtnih kazni koje je dvojici Britanaca izrekao sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i radiće na njihovom oslobađanju, izjavio je danas portparol premijera Borisa DŽonsona.

"Duboko smo zabrinuti zbog toga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebalo da budu eksploatisani u političke svrhe", rekao je portparol DŽonsona novinarima, prenosi Rojters.

Šef Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin prokomentarisao je mogućnost pomilovanja osuđenih stranih plaćenika.

- Da, naravno, postoji takva mogućnost, ali pitanje pravde je takođe u vazduhu. Znam stav građana republike u vezi sa ovim kriminalcima - rekao je Pušilin.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR