Glas Javnosti

OVO SU 10 TAČAKA RUSKIH USLOVA ZA PRIMIRJE KOJE UKRAJINA MORA DA ISPUNI: Ukidanje sankcija, povlačenje tužbe protiv Putina...

Svet
Autor: Glas javnosti

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin ponudio je listu od deset tačaka koje vlada u Kijevu treba da ispuni da bi neprijateljstva prestala.

Galuzin je rekao da će budućnost same Ukrajine zavisiti od toga koliko će brzo Kijev i njegovi zapadni saveznici prihvatiti realnost.

Da bi došlo do primirja, ukrajinske moraju da se povuku, a Zapad mora da obustavi sve isporuke oružja Kijevu, rekao je Galuzin.

Nekoliko drugih uslova koje je naveo je na stolu od eskalacije neprijateljstava u februaru 2022, kao što su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, obećanje da se nikada neće pridružiti EU ili NATO-u i afirmacija nenuklearnog statusa Kijeva. Drugi je dodat u oktobru 2022. i uključuje priznavanje nove teritorijalne realnosti – odnosno odluke Hersona, Zaporožja Donjecka i Luganska da se pridruže Rusiji.


Zaštita ruskog jezika i prava građana koji govore ruski, kao i svih drugih etničkih grupa u Ukrajini, takođe su se našli na Galuzinovom spisku. Zvaničnik je rekao da Ukrajina treba da ponovo otvori granicu sa Rusijom i obnovi pravni okvir odnosa sa Moskvom i drugim bivšim sovjetskim republikama, kojih se odrekla nakon puča 2014. koji su podržale SAD.

Prvi put, Moskva je zatražila ukidanje svih antiruskih sankcija i "povlačenje tužbi i obustavu gonjenja protiv Rusije, njenih pojedinaca i pravnih lica", verovatno uključujući nedavne naloge Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za predsednikom Vladimirom Putin i komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove.

Poslednji zahtev na listi je da Zapad plati rekonstrukciju civilne infrastrukture koju je ukrajinska vojska uništila od 2014.

Mirna budućnost Ukrajine zavisi od poštovanja prava njenog ruskog stanovništva, obnavljanja prijateljskih odnosa sa svim susedima i vraćanja svom temeljnom principu neutralnog i vanblokovskog statusa, sadržanom u deklaraciji o nezavisnosti iz 1990. godine, rekao je Galuzin.

- Budućnost teritorija današnje Ukrajine treba da određuju sami stanovnici ove zemlje, rekao je Galuzin za RTVI, napominjući da to uključuje "Ukrajince, Ruse, Jevreje, Mađare, Moldavce, Bugare, Rumune, Poljake i Grke".

Moskva jednostavno neće tolerisati "otvoreno antirusku državu, bez obzira na njene granice", kao suseda, rekao je Galuzin. "Ni Rusija, niti bilo koja druga država, to ne bi prihvatile sa stanovišta bezbednosti."

"Mirovna platforma" koju je usvojila vlada u Kijevu uključuje potpuno povlačenje Rusije sa svih teritorija koje Ukrajina smatra kao svoje, isplatu reparacija i suđenja za ratne zločine za vojno i političko rukovodstvo u Moskvi.

Kurir.rs/RT Balkan

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR