Glas Javnosti

OVO JE UNIŠTITELJ SVETA: Rusija proizvela supertorpedo Posejdon! NEZAUSTAVLJIVO oružje koje pravi radioaktivni CUNAMI od 500 metara!

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, Rusija je proizvela prve nuklearne bojeve glave za svoja nova supertorpeda Posejdon, namenjenih za postavljanje na nuklearnu podmornicu Belgorod.

Posejdon je suštinski nova vrsta strateškog nuklearnog oružja, sa sopstvenim nuklearnim izvorom energije. Oružje je dizajnirano da izazove radioaktivne cunamije koje bi mogle učiniti priobalne gradove nenastanjivim.

Posejdon, takođe poznat kao Kanjon od strane NATO-a, predstavlja mešavinu torpeda i drona koji se može lansirati iz nuklearne podmornice. Oružje navodno ima neograničen domet i sposobno je da deluje na ekstremnim dubinama brzinom koja je mnogo puta veća od brzine bilo koje podmornice ili drugih torpeda.

Takođe se kaže da je oružje skoro nečujno, ima visoku sposobnost manevrisanja i da je praktično neuništivo.

Posejdon će nositi K-329 Belgorod, nuklearna podmornica specijalne namene koju je izgradilo brodogradilište Sevmaš. Glavne komponente Posejdona, uključujući nuklearni reaktor koji će torpedu dati sopstveni izvor energije, uspešno su završene, preneo je TASS.

Navodi se da će bojeve glave u bliskoj budućnosti biti isporučene podmornici Belgorod, dok je posada ove nuklearne podmornice takođe završila testove sa modelima torpeda.

Posejdon ima svoje korene u sovjetskim planovima pod Josifom Staljinom za nuklearno torpedo koje bi moglo da opustoši obale Sjedinjenih Država. Razvoj "Posejdona" preokrenuo je pretpostavke o nuklearnom oružju lansiranom sa podmornica naglavačke, navodi američki pomorski institut.

„Možda najstrašnije je to što ovo nuklearno oružje ima potencijal za autonomno delovanje“, navodi institut u članku. „Potpuno operativan Kanjon bi imao neverovatan strateški uticaj.

Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost zbog ruskog razvoja Posejdona. U svom Nuclear Posture Reviev za 2022. godinu, SAD su navele da Rusija i Kina „nastavljaju da proširuju i diverzifikuju svoje nuklearne sposobnosti, kako bi uključile nove i destabilizujuće sisteme“.

Ruski razvoj Posejdona nije pokriven aktuelnim sporazumima o nuklearnom oružju.

Glas javnosti/tvpworld



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR