Glas Javnosti

OVO JE RUSKI OBAVEŠTAJAC ČIJU GLAVU TRAŽI UKRAJINA: Tereti se za otmice i ubistva civila! NAGRADA 100.000 DOLARA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Igor Girkin, bivši agent ruskog FSB-a i bivši vojni zapovednik proruskih pobunjenika u Donjecku vratio se u Moskvu, čime su umanjene šanse da bi jednog dana Ukrajina mogla da mu sudi.

Girkin, koji je poznat i po imenu Igor Strelkov, osumnjičen je za ratne zločine u Ukrajini tokom 2014. godine, a tereti se za otmice, mučenja i ubistva civila.

On se sada preko Telegrama konačno oglasio i poručio da se trenutno nalazi u Moskvi. Ispričao je da je tražio dobrovoljnu mobilizaciju u redove oružanih snaga Donjecka. Bio je na popisu jedinice ruskih snaga kada je stigao u Ukrajinu. Nekoliko nedelja kasnije, međutim, kako piše na Telegramu, saznao je da njegovo ime nije na popisu i da je ilegalno bio u vojsci, što ga je nateralo da se vrati u Moskvu.

Kako je pojasnio, nakon dužeg boravka na vojnom poligonu kao v.d. načelnik štaba bataljona u formiranju odlazi sa grupom vojnika u područje Svatovo, gde se pripremao za borbenu spremnost sa svojim vojnicima. Lokacija je bila u zoni vatre "neprijatelja, ali za vreme njegovog boravka tamo, taj deo nije izložen granatiranju".

Potom ističe kako je krajem novembra "sa čuđenjem" saznao da uopšte nije na popisu brigade u koju je navodno upisan po dolasku u Donjeck.

"Moj pokušaj da se uključim u borbe protiv oružanih snaga uvaženih kijevskih partnera (u izveštajima Ministarstva obrane Rusije naziva ih militantima) nije se završio uspešno", napisao je.

Pritom napominje da je reč o manipulaciji, jer je njegova grupa sve vreme znala da je on mobilisan ilegalno, ali da mu "to nisu rekli".

Istraga Radija Slobodna Evropa pokazala je da je Girkin naredio likvidaciju barem trojice muškaraca u istočnoj Ukrajini. I sam je priznao da je naredio pogubljenja u nekoliko intervjua i da je lično ubio jednog muškarca.

Nedavno je holandski sud osudio obaveštajca Girkina, ali i Sergeja Dubinskog i Leonida Karčenka, na doživotnu kaznu zatvora zbog njihove uloge u obaranju aviona "Malaysia Airlines" na letu MH17 2014. godine iznad Ukrajine.

Moskva negira umešanost za obaranje aviona. Godine 2014. je negirala bilo kakvu prisutnost u Ukrajini. Ukrajinski predsednik pozdravio je presudu, ali je rekao da sada mora da  se suditi "onima koji su naredili" napad.

Ukrajinske vlasti nude 100.000 dolara onome ko dovede bivšeg agenta FSB-a i jednog od glavnih proruskih separatista u Ukrajini.

Navodno se nalazi pod istragom Kremlja zbog "diskreditovanja ruske vojske". Strelkov, ali i još neki vojni blogeri koji većinski podržavaju rusku invaziju Ukrajine, proteklih meseci su bili izrazito kritični oko toga kako se njome upravlja, te su glasno prozivali ruske generale i zvaničnike zbog sve češćih neuspeha na frontu.


Bloombergov novinar i komentator Leonid Beršidski ističe da je Strelkov jedan od najomraženijih ljudi u Ukrajini.

Često je sarkastično kritikovao rusko planiranje invazije. Primera radi, nikada Putinu ne bi savetovao da u Ukrajinu upadne tako olako: od svojih je preostalih izvora u separatističkim regijama jako dobro je znao da su Ukrajinci puno bolje pripremljeni za otpor sada, nego što su bili pre osam godina.

Te 2014. godine umalo je naterao Putina da napravi ono što čini sada, međutim, Strelkovu se Kremlj na tome nije zahvalio, već je marginalizovan zbog čega je ovaj postao vrlo ogorčen.

I dok se na Putina gledalo kao na lukavog, modernog moćnika više zainteresovanog za lično samoodržanje i dodatno bogaćenje svoje klike nego bilo koju ideologiju, Strelkov je nasuprot tome verovao u romantičnu verziju Ruskog Carstva koje, zapravo, nikada nije postojalo van nostalgične, pseudo-istorijske literature.

Kad je Strelkovljeva mala grupa boraca, koju je finansijski podržavao bogati nacionalista Konstantin Malofev, 2014. godine preuzela kontrolu nad ukrajinskim gradom Slavjanskom, postao je magnet za lokalne separatiste, ruske dobrovoljce sličnih pogleda i bivše vojnike koji su postali plaćenici.

Strelkov je ubrzo dogurao do pozicije "ministra obrane" samoproglašene Donjecke Republike i zapovedao je njihovom vojnom silom.

Kad je regularna ukrajinska vojska uhvatila korak i izgurala Strelkovljeve borce, Rusija je primenila taktiku koja im dobro služi i u trenutnom sukobu, poveo je vojsku pobunjenika u grad Donjeck gde su Ukrajincima naneli gubitke u uličnim borbama.

Putin je s oklevanjem poslao ruske snage da podrže separatiste, njihov eventualni poraz bi poljuljao Putinovu veliku popularnost i euforiju koja je vladala među Rusima nakon aneksije Krima.

Glas javnosti/Telegraf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR