Glas Javnosti

Ovo je najbolje prisilno sletanje aviona u istoriji! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

S obzirom na to da su oba motora otkazala, avion je bio primoran na prisilno sletanje. Limenu pticu od 70 tona Sully je pod savršenim uglom i s neverovatnom preciznošću spustio na reku usred jednog od najgušće naseljenih gradova na svetu, zbog čega je ta priča proglašena čudom na reci Hudson.

U januaru 2009. godine Airbus A320 na letu 1549 poleteo je iz vazdušne luke LaGuardia u Njujorku prema aerodromu Charlotte Douglas u gradu Charlotteu u Severoj Karolini. Piše B92ž

Petnaestog januara, dva minuta nakon poletanja (u 15:27 prema lokalnom vremenu) severoistočno od Mosta Džordž Vašington u Nujorku na visini od 859 metara avion Ju es ervejza sudario se s jatom kanadskih gusaka. Oba motora su otkazala, te je bio primoran na prisilno sletanje.

Kapetan Česli "Sali" Salenberger i kopilot Džefri Skajls obavešteni su da ne mogu da se vrate na aerodrom s kog su poleteli i da su svi ostali aerodromi u okolini nedostupni. Umesto toga kliznuli su avionom na reku Hadson usred betonske džungle Menhetna.

 Učinili su to tako maestralno da nije bilo ni jedne žrtve. Svih 150 putnika i tri člana posade preživeli su avionsku nezgodu, iako je bilo nekoliko težih povreda. Srećom, avionom je upravljao bivši vojni borbeni pilot i vrhunski stručnjak za aviobezbednost koji je dotad proveo u vazduhu 19.663 sata, od čega nešto više od 4.700 sati u Erbasu A320.
 
Limenu pticu od 70 tona Sali je pod savršenim uglom i s neverovatnom preciznošću spustio na reku usred jednog od najgušće naseljenih gradova na svetu, zbog čega je ta priča proglašena čudom na reci Hadson. Američki Nacionalni odbor za sigurnost prevoza proglasio je to najboljim prisilnim sletanjem u istoriji avijacije.
 
Ne čudi zato da je 2016. godine snimljen holivudski film u režiji Klinta Istvuda s Tomom Henksom u glavnoj ulozi po autobiografskoj knjizi "Highest Duty: My Search for What Really Matters" (Najveća dužnost: Moja potraga za onim što je bitno).
 
Simulaciju poletanja i sletanja Erbasa A320 na letu 1549 pogledajte u nastavku.
BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR