Glas Javnosti

OVO JE GLAVNI RAZLOG RATA U UKRAJINI: U drevnim stenama oko Mariupolja otkriveno nešo veoma vredno (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Geolozi ga zovu "ukrajinski štit". To je zemljište u središnjem delu države koje počinje od severne granice sa Belorusijom do obala Azovskog mora, a prema studijama ukrajinske geološke službe, u drevnim stenama ovog štita skrivene su naslage litijuma, javlja Renewable matter.

Najveća nalazišta koja su otkrivena uglavnom su oko područja Mariupolja, lučkog grada razorenog ruskim bombardovanjem.

"Ovo možda nije glavni razlog invazije, ali nedvosmileno je rudno bogatstvo Ukrajine jedan od razloga zašto je ova zemlja toliko važna za Rusiju" rekao je Rod Šunover, bivši direktor Odeljenja za okolinu i prirodne resurse američke Nacionalne obaveštajne službe, prenosi Poslovni dnevnik.


Inače, ukrajinski litijum počeo je privlačiti svetsku pažnju još prošle godine, pre nego što je ruska invazija zaustavila istraživanja. Naime, prošle godine, australska firma European Lithium rekla je da je blizu osiguravanja prava na dva obećavajuća nalazišta litijuma u regiji Donjeck (istočna Ukrajina) i Kirovograd, u središtu zemlje. U istom mesecu, kineska firma Chengxin Lithium takođe je zatražila prava na neke depozite, što bi omogućilo Kini da osvoji prvi depozit u Evropi.

"Budući da nema razvijenih ležišta, sumnjam da su resursi litijuma motivacija za napade na jugoistoku", kaže Šunover za Renewable Matter no upozorava, da ako ovaj region padne pod rusku kontrolu, rezerve litijuma sigurno bi bile od koristi za Kremlj.


Inače, Ukrajina ima 10 odsto svetskih rezervi gvožđa, 6 odsto titana i 20 odsto grafita, a u Ukrajini ima i više od samih minerala.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP