Glas Javnosti

OVAJ PRONALAZAK ĆE PROMENITI ISTORIJU ČOVEČANSTVA: Pronađen je duboku u PEĆINAMA U AFRICI!

Svet
Autor: Glas javnosti

Kako navodi CNN, slučajnost je pomogla da se pronađu dva važna otkrića koja bi mogla da promene naše shvatanje evolucije čoveka.

Otkrića u Africi menjaju način na koji naučnici gledaju na evoluciju čoveka.

Prvi fosili dosad nepoznatog čovekovog srodnika pronađeni su u poznatim vapnenačkim pećinama koje se nalaze otprilike 40 kilometara severno od južnoafričkog grada Johanesburga. Mnogi fosili velikih čovekolikih majmuna i alati kojima su se koristili pronađeni su u Kolevci čovečanstva, paleoantropološkom nalazištu koji je deo svetske prirodne i kulturne baštine o kojoj brine Organizacija Uedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Kako navodi CNN, slučajnost je pomogla da se pronađu dva važna otkrića koja bi mogla da promene naše shvatanje evolucije čoveka.

Homo naledi, vrsta u rodu Homo, srodna savremenoj ljudskoj vrsti Homo sapiens, dodata je čovekovom porodičnom stablu nakon što su istraživači 2013. javili da bi nešto moglo da se nalazi u opasnim dubinama sistema pećina Rising Star.

Prema pisanju CNN-a, Rising Star je otkrio još nekoliko tajni koje bi mogle da promene naše shvatanje porekla čoveka.

Grupa istraživača otkrila je da je Homo naledi pokopavao svoje mrtve i da je najmanje 100 hiljada godina pre modernog čoveka ukrašavao rezbarijama zidove pećina u kojima je obitavao, prenosi Jutarnji list.

Na zidovima iznad tih namenskih grobnica uočene su rezbarije koje liče na krstove, geometrijska tela i simbole poput „#“.

Ovo je prvi put da je takvo ponašanje uočeno kod neljudskih vrsta. Činjenica da je mozak Homo naledija otprilike tri puta manji od čovjekovog naučnike je naterala da se zapitaju da li je Homo sapiens zaista toliko poseban.

Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR