Glas Javnosti

OTKRIĆE U BEČU: Arheolozi pronašli staru i zapanjujuće očuvanu RATNU GROBNICU iz doba NAPOLEONOVIH RATOVA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Nedavno su arheolozi u Beču otkrili još jednu grobnicu prilikom zemljišnih radova u jezerskom gradu Aspernu. Pronašli su posmrtne ostatke, za koje je utvrđeno da su pripadali vojnicima iz bitke kod Apserna koja se dogodila 21. i 22. maja 1809. godine. U pitanju je jedna od najvećih bitaka Napoleonovih ratova koja je završena pobedom Austrije.

Na nalazištu su pronađeni posmrtni ostaci od najmanje 14 osoba muškog pola starosti od početka do sredine dvadesetih godina. Antropolozi su na osnovu ostataka skeleta identifikovali mnogostruka trajna opterećenja i bolesti, kao i akutne prelome, prostrelne rane, rane od udaraca i oštrog oružja tadašnjeg vremena.


Foto: Stadtarchäologie Wien

„U slučajevima kada su vojnici pali u borbi na brzinu zakopani uglavnom pronađemo samo dugmad donjeg veša, gamaše ili zrna od metaka.

Foto: Stadtarchäologie Wien

Ovoga puta smo imali sreće da su lični predmeti vojnika ostali očuvani i pronađeni“, izjavio je Martin Penc rukovodilac arheološkog nalazišta. U pitanju su dugmad sa uniforme, nekoliko kovanica, lanac od staklenih perli i prsten.

Foto: Stadtarchäologie Wien

Ovo je vrlo neobično, jer su žrtvama obično oduzimani svi predmeti od vrednosti.

Od osnivanja modernog jezerskog grada Asperna na mestu nekadašnje bitke i aerodroma, arheolozi grada Beča otkrili su do sada 27 ratnih nalazišta sa posmrtnim ostacima vojnika i njihovih konja.

Foto: Stadtarchäologie Wien

Pretežno se radi o vojnicima koji su poginuli u borbi i zakopani na licu mesta kako bi se sprečilo širenje zaraze. Nakon opreznog iskopavanja i naučnog dokumentovanja nalazišta posmrtni ostaci vojnika se dostojno sahranjuju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR