Glas Javnosti

OTKRIĆE OD VELIKOG NAUČNOG ZNAČAJA: DNK hobotnice otkrila šta se dogodilo na Antarktiku pre 120.000 godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Istraživanje DNK hobotnice otkrilo je da se ledeni pokrivač Antarktika verovatno srušio pre 120.000 godina kada su temperature bile slične današnjim, rekli su naučnici.

Australijski i novozelandski naučnici uporedili su genetske profile Turqet hobotnica pronađenih u Vedelovom, Amundsenovom i Rosovom moru u Južnom okeanu na Antarktiku i otkrili genetsku vezu koja datira još od poslednjeg interglacijala, koju je karakterisala toplija klima nego danas, sa višim globalnim nivoom mora i manjim ledenim pokrivačem.

 

Ovo otkriće pomaže u odgovoru na pitanje da li se ledeni pokrivač Zapadnog Antarktika (VAIS) srušio tokom ovog perioda, prema studiji objavljenoj u časopisu „Science“.

„Ova genetska veza bila bi moguća samo ako bi se potpuni kolaps VAIS-a dogodio tokom poslednjeg međuglacijalnog perioda, otvarajući morske puteve koji povezuju današnja Vedelovo, Amundsenovo i Rosovo more“, rekao je glavni autor Jan Strugnel sa australijskog univerziteta Džejms Kuk.


Istraživačica Seli Lau kaže da bi „ovo omogućilo hobotnici da putuje preko otvorenih moreuza i razmenjuje genetski materijal, što možemo videti u DNK današnjih populacija“.

Strugnel je rekao da je poslednji međuledeni period bio kada su „globalne prosečne temperature bile 0,5 do 1,5 stepeni Celzijusa toplije od predindustrijskih nivoa, a globalni nivo mora bio je za pet do 10 metara viši nego danas“.


„Ono što čini VAIS važnim je to što Antarktik trenutno najviše doprinosi globalnom porastu nivoa mora. Potpuni kolaps mogao bi da podigne globalni nivo mora za oko tri do pet metara“, rekla je ona.

Strugnel je dodao da „razumevanje kako je VAIS bio konfigurisan u nedavnoj prošlosti, kada su globalne temperature bile slične današnjim, pomoći će nam da poboljšamo buduće globalne projekcije porasta nivoa mora“.

Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR