Glas Javnosti

OTKAZUJU SE SKORO SVE ZDRAVSTVENE USLUGE: Više hiljada lekara otpočelo štrajk u Velikoj Britaniji

Svet
Autor: Glas javnosti

Više hiljada lekara započelo je danas štrajk u Velikoj Britaniji, koji bi trebalo da traje do 9. januara.

Šestodnevni štrajk bi bio najduži u istoriji britanskog zdravstva.

Biće otkazano više desetina hiljada zakazanih pregleda i operacija širom Engleske i Velsa, koje je trebalo da obave mlađi lekari.


Stariji lekari moraće da pokriju hitnu pomoć, intenzivnu negu i porodiljsko odeljenje.

Izvršni direktor Nacionalne zdravstvene službe Džulijan Hartli izjavio je da je štrajk počeo u jednom od najtežih perioda u godini za zdravstvenu službu, posle praznika i u vreme virusa.

„Dakle, uticaj na pacijente će biti značajan“, rekao je on.

Tokom prošle godine britanski medicinari su često štrajkovali tražeći povećanje plata zbog rastućih troškova života.

Medicinske sestre, ekipe hitne pomoći i stariji lekri postigli su dogovor s vladom, a mladi lekari i dalje štrajkuju. Dugo odsustvo lekara biće dodatno opterećenje za sistem koji se još oporavlja od epidemije koronavirusa.

Sindikati navode da su plate, posebno u javnom sektoru pale u realnim vrednostima tokom protekle decenije i mnogi zaposleni sa teškoćom podmiruju račune u vreme kada je bila dvocifrenam inflacija krajem 2022. i početkom 2023. podstaknuta naglo rastućim cenama hrane i energenata.

Sindikat navodi da novokvalifikovani lekari zarađuju 15,53 funti (17,85 evra) na sat, a minimalna plata u Britaniji je nešto malo više od 10 funti (11,56 evra) na sat, mada im plate brzo rastu posle prve godine.


U protestnom skupu ispred bolnice Sent Tomas u centralnom Londonu, 28-godišnja doktorka Džordžija Blekvel rekla je da stres i niske plate teraju mnoge lekare da traže posao u inostranstvu. Rekla je da se mnogi lekari sele u Austrailju, ne samo zbog boljih plata, već i zbog bolje ravnoteže posla i privatnog života.

Štrajkovi su nategli već opterećeno britansko zdravstvo gde se bore da se oporave od nagomilanih odloženih intervencija izazvanih pandemijom korona virusa.

Bolničari, osoblje hitne pomoći i stariji lekari postigli su s Vladom sprazume o platama, ali sindikat koji predstavlja mlađe lekare nije pristao na dogovor i pregovori su prekinuti krajem prošle godine.

Vlada kaže da neće pregovarati dok lekari ne prekinu štrajk, dok njihov sindikat Britanska medicinska asocijacija (British Medical Association) kaže da neće pregovarati dok ne dobije „verodostojnu“ ponudu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR