Glas Javnosti

OTKAZANA DODELA ODLIKOVANJA GIDEONU GRAJFU: Pitanje da li će i dobiti medalju, sve zbog STAVA O SREBRENICI

Svet
Autor: Glas javnosti

Vest da će izraelski istoričar Gideon Grajf, koji je na čelu „Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995“, dobiti posebno odlikovanje nemačkog predsednika Štajnmajera za doprinos u područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu nije mogla da prođe bez skandala.

Dodela odlikovanja predsednika Frank-Valtera Štajnmajera izraelskom akademiku Gideonu Grajfu dovedena je u pitanje, nakon što je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling u pismu saveznom šefu nemačke države naveo da je „ogorčen” takvom njegovom odlukom.

Izraelski istoričar Gideo Grajf je bio ne čelu višečlane Nezavisne međunarodne komisije, koju je formirala Republika Srpska, a koja je nakon istraživanja zaključila da se u regionu Srebrenice tokom sukoba od 1992. do 1995. nije dogodio genocid.

Nerma Bučan, šefica kabineta Švarc Šilinga potvrdila je da je otkazana najavljena dodela ordena istoričaru Grajfu, koja je bila najavljena za 10. novembar u Tel Avivu.

Bučan je za sarajevsku N1 tv. potvrdila da je Švarc-Šiling pismo nemačkom predsedniku poslao juče, kao i da su već dobili odgovor da će ceremoniju u Tel Avivu otkazati i da će odluka o dodeli odlikovanja biti detaljno razmotrena. 

Predsednik Štajnmajer, tvrdi ona, nije bio upoznat sa detaljima i da je predlog za davanje odlikovanja Grajfu stigao u predsednički kabinet u junu mesecu, prenosi Tanjug.
„Oni misle da je to pre nego što je izašao nalaz komsije, i da će oni s obzirom na nove okolnosti, ne samo otkazati datum, nego da se taj predlog za davanje medalje vrati predlagaču i da se traže dodatni podaci, i zamolio je i nas da pošaljemo sve podatke koje imamo o gospodinu Gideonu i njegovim aktivnostima ovde u Bosni, da bi oni imali bolji uvid, pa će doneti odluku hoće li mu uopšte dati tu medalju”, navela je Bučan.
Kancelarija nemačkog predsednika Štajnmajera potvrdila je krajem prošlog meseca da će Grajfu početkom novembra biti uručen orden za posebne zasluge.
„Savezni predsednik je imenovao Grajfa kao dobitnika ordena Krst za posebne zasluge Savezne Republike Nemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu”, navedeno je u odgovoru koji je iz kabinet nemačkog predsednika dobila Aldžazira Balkans.
Ističe se da je Gideon Grajf „jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu”.
„Gospodin Grajf, koji je potomak nemačkih Jevreja koji su preživeli progon u vreme Nacionalsocijalizma, ovekovečio je doprinose nemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi „Die Jecke"“, istakli su iz kancelarije nemačkog predsednika i dodali da je on u svom istraživanju, koje se fokusira na istoriju logora za istrebljenje Aušvic-Birkenau, dao vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu.
Na ovu najavu reagovao je i direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade Emir Ramić, koji je u pismu nemačkom predsedniku pitao „zašto nagrađuje negatora genocida u Srebrenici”.
Ramić je taj potez Štajnmera nazvao „duboko necivilizacijskim, dehumanizujućim, neljudskim, opasnim za mir i stabilnost u svetu i poguban za međunarodno pravo i pravdu”.
Ramić je za Grajfa rekao da je „negator genocida u Srebrenici”, zato što je predvodio Nezavisnu međunarodnu komisiju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR