Glas Javnosti

Otet bivši fudbaler Partizana koji je podržavao Gadafija

Svet
Autor: Glas javnosti

Muhamed Zabija, libijski fudbaler koji je nastupao za Partizan, otet je u Libiji od strane snaga takozvanog Aparata za podršku stabilnosti, preneli su tamošnji mediji.

Zabija i njegova porodica su bili bliski porodici Gadafi, a Aparat za podršku stabilnosti čine grupisane paravojne formacije koje su postale glavna snaga libijskog projekta za zaustavljanje prodora migranata na obale Evrope, pod patronatom Evropske unije, navela je agencija AP.

Navodno, oružane snage Aparata za podršku stabilnosti predvodi Abdula Gani el-Kikli, poznat kao Gnejva, čija organizacija učestvuje u oružanim sukobima, a kako su mediji prenosili ranije, ona je uvela i poseban oblik oporezivanja, a oni koji su odbijali namete su bili meta fizičkih napada.
Ubrzo je na lice mesta stigao veći broj naoružanih osoba u vojnim uniformama koji su potom odveli Zabiju, koji koristi štake za kretanje jer je u februaru povredio levo stopalo i nalazi se u procesu rehabilitacije, a članovi porodice strahuju da je njegov život u opasnosti.
Zabija je ranije otvoreno govorio o svom odnosu sa Gadafijem.

„Otišao sam na televiziju i rekao da volim i podržavam Gadafija. Zbog toga sam kod Gadafijevih neprijatelja dospeo na listu nepoželjnih. Vlast su u Libiji ubrzo posle toga preuzeli pobunjenici, i moj prijatelj i predsednik je ubijen. Bilo mi je jasno da mi revolucionari neće oprostiti prijateljstvo sa Gadafijem i da me tamo čeka smrt. Znao sam i da više ne smem da se vratim u Libiju“, istakao je Zabija.

Ono što nekadašnji reprezentativac Libije nije znao je da ga je Gadafi zbog pokazane lojalnosti uvrstio u svoje naslednike.




„Tačno je da sam uživao velike privilegije kod Gadafija i da sam bio jedan od retkih ljudi koji su kod njega mogli ući u kuću bez najave. I pre poznanstva s njim nisam oskudevao ni u čemu. Najviše bih voleo da je živ, nikakvo bogatstvo ne može zameniti prijatelj“, govorio je Zabija.

Tim povodom oglasio se i Nacionalni komitet za ljudska prava u Libiji koji je izrazio zabrinutost zbog otmice i pritvaranja fudbalera.„Sa velikom zabrinutošću pratimo incident i hapšenje i odvođenje Zabije od prošlog četvrtka, od strane bezbednosnih agenata Aparata za podršku stabilnosti u Tripoliju. Zabija je odveden na nepoznatu lokaciju i onemogućen mu je kontakt sa porodicom.


 Zahtevamo hitno puštanje Zabije“, ističe se u saopštenju.

„Tačno je. Ja sam izgubio kontakt sa njim od četvrtka“, istakao je Bašir.

Zbog svega se oglasio i Zabijin klub Al-Itihad, koji je naveo da radi na tome da stupi u kontakt sa svojim fudbalerom.

Zabija ima 34 godine, ponikao je u ekipi Al-Itihad iz Tripolija, a u Partizanu je boravio u sezoni 2012/13, kada je odigrao četiri utakmice i postigao jedan gol.


Glas javnosti/Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR